FIFA BI OGROMNU PROMENU: Fudbal više neće biti isti

Novosti online

20. 09. 2021. u 13:46

SVETSKA kuća fudbala čvrsto je rešena da uvede promenu koja će u potpunosti promeniti način na koji smo dosad doživljavali ovaj sport.

ФИФА БИ ОГРОМНУ ПРОМЕНУ: Фудбал више неће бити исти

FOTO: M. Vukadinović

Decenijama već Svetsko prvenstvo igra se na svake četiri godine, a FIFA je odlučila da svoje članice privoli da pristanu na predlog da se Mundijal odigrava svake druge godine.

Iz tog razloga za kraj sedmica zakazan je sastanak sa predstavnicima fudbalskih saveza, liga, klubova i sindikata igrača, kako bi se osnažila pomenuta inicijativa pre nego što ona i zvanično bude stavljena na glasanje.
Predlog da se o tome raspravlja podneo je FS Saudijske Arabije u maju, ali iza svega stoji Arsen Venger, nekada čuveni trener Arsenala, a sada direktor FIFA za globalni razvoj.

Foto AP

Arsen Venger


On je najavio da bi se do decembra moglo glasati o pomenutom predlogu, kome se čvrsto protive UEFA, na čelu sa Aleksanderom Čeferinom, kao i južnoafrička konfederacija KONMEBOL, ali i grupa elitnih evropskih klubova.
Samit bi trebalo da se održi 30. septembra, kada bi sve strane trebalo da javno iznesu svoje stavove "za" i "protiv" incijative, a FIFA zasada sve drži pod manjim velom tajne, o čemu svedoči i kratko saopštenje za javnost:
- FIFA je posvećena da na tom skupu bude održana svrsishodna debata, kojoj bi prisustvovao širok spektar učesnika, uključujući i navijače, a sve kako bi ti razgovori doveli do održivog razvoja fudbala u svim regionima sveta, na svim nivoima.

Ono što britanski mediji ističu u prvi plan, pored toga da se "neki od najvećih klubova Premijer lige protive ovako drastičnoj promeni mundijalskog ritma", jesu i razlozi za celu ovu "Vengerovu priču".

Foto: N. Skenderija

Aleksandar Mitrović u dresu fudbalske reprezentacije Srbije


Naime, FIFA zarađuje oko četiri i po milijarde evra u četvorogodišnjem ciklusu, a maltene celokupan profit je vezan za održavanje Svetskog prvenstva, pa bi ta organizacija htela da češćim organizovanjem Mundijala uveća svoju finansijsku moć.

UEFA, sa druge strane, i sama ima reprezentativno takmičenje koje se održava na svake četiri godine - prvenstvo Evrope, relativno skoro je uvedeno još jedno - Liga nacija, a oni, uz elitni klupski fudbal, donose skoro 12 miliona evra u pomenutom periodu.

Uvođenjem šampionata planete na svake dve godine UEFA se boji da će "samo takmičenje biti obesmišljeno", sigurno je da bi i prihodi od evropskih reprezentativnih nadmetanja opali, a FIFA se pritom uzda u činjenicu da bi mnogi fudbalski savezi sa malim uspesima podržali njenu ideju - jer bi češće mogli da se izbore za nastup na najvećoj sceni, koja je pritom proširena sa 32 na 48 mundijalskih učesnika.
Prema Vengerovom predlogu Liga nacija bi bila ukinuta, a dva velika reprezentativna perioda bili bi oktobar - kada bi se tokom jednog meseca održali kvalifikacioni turniri, odnosno jun/jul - kada bi se igralo prvenstvo sveta.
Da li će do ove revolucionarne promene doći verovatno se neće znati kada se obavi pomenuti veliki sastanak 30. septembra, ali bi tada mogle biti jasnije naznake dokle se s inicijativom stiglo, odnosno na šta su sve spremni njeni zagovornici, kao i njeni protivnici.


BONUS VIDEO Natho o utiscima sa 165. večitog derbija na kome je dao gol Zvezdi
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)