TIP - KREĆE NOVO IZDANJE SERIJE A: Juventus cilja povratak na tron, Atalanta ponovo garantuje atrakciju

PROMENE. Mnogo njih. Ako bi se jednom rečju mogao opisati period između kraja prošle sezone i početka nove u prvom rangu italijanskog fudbala, promene bi bila prva koja pada na pamet. Novi treneri i igrači u većini najboljih klubova, brojni odlasci i dolasci.

ТИП - КРЕЋЕ НОВО ИЗДАЊЕ СЕРИЈЕ А: Јувентус циља повратак на трон, Аталанта поново гарантује атракцију

Foto: AP

Ilustracije radi, od klubova koji su izborili Evropu u Seriji A, u sezoni 2020/2021, samo su Atalanta i Milan ostali sa istim kormilarima na čelu pred početak ovogodišnjeg ciklusa.

Zanimljivo leto u svakom slučaju, koje je, čini se, ogolilo finansijsku nestabilnost klubova na "čizmi", dobiće vrhunac kada se ovog vikenda zakotrlja lopta na stadionima širom zemlje, koja je pokorila Stari kontinent na Evropskom prvenstvu ove godine.

MAKS TRAŽI MAKSIMUM

Borba za vrh, prošle godine, vodila se između Intera i Milana, dok je Juventus negde sredinom sezone pao u rupu iz koje nije mogao da se izvuče pod komandom neiskusnog Andree Pirla. Međutim, pored svih odlazaka i čerupanja, pre svega Intera, deluje da će "stara dama" ponovo na tron, što predviđaju i bukmejkeri pred start prvenstva. Za to je angažovala proverenog stručnjaka, koji potpada u redove povratnika, Maksa Alegrija, koji je već jednom vedrio i oblačio Serijom A na klupi torinskog giganta. Igrački kadar nije se mnogo menjao.

Kristijano Ronaldo je ostao, čak i pored svih glasina o interesovanju Reala i PSŽ, a od zvučnijih dolazaka vredno je napomenuti transfer veziste Manuela Lokatelija, reprezentativca. Od Alegrijevog Juventusa ne treba očekivati previše atraktivan fudbal, pun golova i lepih poteza, već pragmatičan stil igre, u kojem je centralni fokus pobeđivanje. Nebitno kako, lepo, ružno... Taj recept se pokazao kao ispravan više puta, pa nema dileme da će Maks u istom maniru krenuti po trofej i ove sezone.

BEZ LUKAKUA I HAKIMIJA

Sve suprotno od Juventusa jeste Inter, prošlogodišnji šampion. Euforija i radost brzo su splasnuli. Slavilo se par dana u plavo-crnom delu Milana, ali je ubrzo krenuo šok za šokom. Prvo je otišao tvorac prvog velikog uspeha još od one triplete 2010, trener Antonio Konte, kojeg je zamenio doskorašnji menadžer Lacija Simone Inzagi, da bi igrački kadar pretrpeo dva ozbiljna udarca – odlaske Ašrafa Hakimija u PSŽ i Romelua Lukakua u Čelsi. Njih dvojica bili su među glavnim napadačkim polugama Intera, a kao zamene su dovedeni Denzel Damfris i Edin Džeko. Čini se na prvu slaba uteha navijačima „nero-azura", ali Inzagi je i u Laciju pokazao da ume da radi sa ograničenim sredstvima, tako da svakako treba očekivati da Inter i ove sezone konkuriše za sami vrh tabele. Ali sa izmenjenim sastavom pitanje je da li će uspeti u nameri da pomrsi konce Juventusu, koji želi povratak na tron, nakon što ga je izgubio lane posle devet godina. 

MURINjO I 10 ŠTOPERA

Osim tandema koji krasi veliki rivalitet, deluje da bi u trku za titulu mogla da se umeša i Atalanta, koju je prethodnih godina maestralno vodio Đan Pjer Gasperini. Atraktivan fudbal, brze tranzicije, mnoštvo golova. Radost za svakog kladioca kada na televizoru ugleda tim iz Bergama. Biće tako i ove sezone, ne sme da postoji dilema. S tim da bi odbrana ponovo mogla da bude kritična Atalanti, čiji je kapiten i glavni izbor na štoperu Kristijan Romero otišao u Totenhem, a zamenio ga je Merih Demiral iz Juventusa. 

Interesantno je i kako će izgledati dva najveća rimska tima – Lacio i Roma, koji su upražnjena mesta na klupi popunili Mauriciom Sarijem i Žozeom Murinjom. Dvojica stručnjaka gaje totalno drugačije viđenje fudbala i nema sumnje da će to pokušati da implementiraju u večnom gradu. Murinjo, znaju svi, ne bira sredstva za pobedu, staviće u postavu i deset štopera ako treba, samo da na  kraju „vučica" izađe iz bitke sa trijumfalnim usklikom. Sa druge strane, Sari posle godinu dana pauze ponovo radi i vodi Lacio, čija je zvezda naš Sergej Milinković-Savić u tandemu sa ubojitim strelcem Čirom Imobileom. Biće zanimljivo videti kako će se nebesko-plavi preorijentisati na direktan i ofanzivan fudbal koji voli strastveni pušač Sari.

Ako uzmemo u obzir Milan i Napoli, to bi bilo to što se tiče favorita za vrh tabele. „Rosoneri" nisu previše uspeli da nadgrade prošlogodišnji sastav, koji se do sredine februara grčevito borio sa Interom za titulu. Uzdanica će opet verovatno biti Zlatan Ibrahimović, uz vihornog beka Tea Ernandeza, a važno je napomenuti da su ostali bez sjajnog golmana Đanluiđija Donarume, tako da ne bi trebalo da se iko začudi ako po koja lopta više zaluta u mrežu Milaneza. Napolitance je sa druge strane preuzeo poznati Lučano Spaleti i utisak je da tim sa krajnjeg juga Italije neće odustati od namere da uvek igra na gol više, pa kud puklo da puklo.

TANDEM MARKO-SINIŠA

Što se tiče sredine tabele, ekipe koje bi mogle da katkad pomrse konce velikanima svakako su Sasuolo, koji takođe neguje tradiciju atomskog fudbala, možda i Fiorentina ukoliko naš Dušan Vlahović ne digne sidro i prihvati ponudu jednog od velikana evropskog fudbala, koji su stali u red za dovođenje srpskog špica. Možda bi tu mogla da se smesti i Bolonja Siniše Mihajlovića, sa pojačanjem Markom Arnautovićem, koja je neočekivano iz kupa izbacila Ternana (4:5).

Povratak u Seriju B predviđa se pridošlicama Salernitani i Veneciji, mada ne bilo iznenađenje ako u drugi rang padnu Specija, Udineze ili Đenova.


SERIJA B: BUFON, PIPO, SILVIO...
Uporedo sa Serijom A, krenuće i Serija B, drugi rang italijanskog fudbala. Prvi favorit za promociju u elitu je Parma, na čiji se gol vratio legendarni Đanluiđi Bufon, a glavni rival za naslov šampiona biće im Benevento, koji sa klupe vodi legendarni špic Pipo Inzagi.
 Takođe, vrh tabele se predviđa i Monci kojom upravlja nekadašnji premijer Italije i rodonačelnik najuspešnijeg Milana u istoriji, Silvio Berluskoni.

KVOTE ZA TITULU
SERIJA A
Juventus 1.83
Inter 4.78
Atalanta 6.24 
Napoli 11.83
Milan 13.69
Roma 19.11
Lacio 28.44
SERIJA B
Parma 3.00
Monca 5.00
Benevento 7.00
Breša 8.00
Leče 8.00
TITULE
PRETHODNIH 5
2017. Juventus
2018. Juventus
2019. Juventus
2020. Juventus
2021. Inter
UKUPNO
36 – Juventus
19 – Inter
18 – Milan
9 – Đenova 
7 – Torino, Bolonja, Pro Verčeli...
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)