OTKRIVENO! HRVATI BEŽALI OD SRBIJE U TOKIJU: Tucak godinama ne želi da igra protiv “delfina” pre finala! Postoje i dokazi

Novosti online

09. 08. 2021. u 12:34

Hrvatski portal Indeks optužio je selektora vaterpolista da je režirao namerni poraz kako bi izbegao Srbiju u Tokiju.

ОТКРИВЕНО! ХРВАТИ БЕЖАЛИ ОД СРБИЈЕ У ТОКИЈУ: Туцак годинама не жели да игра против “делфина” пре финала! Постоје и докази

Foto: Tanjug/AP, N. Paraušić

Ivica Tucak tema je komentara novinara Saše Čobanova, koji tvrdi da je Tucak kalkulisao kako bi izbegao poraz od Srbije.

„Pre pet godina, na Igrama u Riju, Ivica Tucak pokazao se puno boljim kalkulatorom i matematičarem nego trenerom. Uverio je svoje igrače da su Srbi nepobedivi i na sve je moguće načine tražio način da Prlainovića, Filipovića i Mandića ne susretne do finala. U tome je uspeo, premda je na putu prema tom cilju morao izgubiti od amatera iz Francuske. Ta tragikomična utakmica, u kojoj se moćna Hrvatska trudila da izgubi od ljudi koji su praktički jedva znali plivati, samo da do finala izbegne Srbiju, možda najbolje priča priču o tome kakav je Ivica Tucak trener. Pragmatik, ali ne i pedagog i upravo zbog toga Hrvatska u finalu u Riju protiv Srbije nije imala ni grama šanse“, piše Indeks.

Onda je iznet primer iz 2017. godine.

„Godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, kad nije mogao da kalkuliše i bavi se igricama sa strane, nego se morao fokusirati jedino na svoje igrače i igru, Hrvatska je odigrala fantastičan turnir. Najpre je u polufinalu u jednoj od najboljih utakmica ikad pobedila „nepobedivu“ Srbiju, da bi u hramu mađarskog vaterpola deklasirala domaćina za veliko zlato. Taj turnir je pokazao da je Hrvatska, samo da je Tucak bio malo hrabriji, mogla osvojiti puno više toga jer je za to klasu imala. A imala je i najboljeg igrača sveta. Sandro Sukno je tih godina bio bez konkurencije najkompletniji vaterpolista na svetu. Sukno je bio dodana vrednost koja je svaku ekipu činila ozbiljnim kandidatom za najviše domete. Bio je mozak reprezentacije, filozof njene igre, taktičar u bazenu i genijalni realizator. Sandro Sukno je bio valjda jedini igrač koji je podjednako dobro mogao igrati u napadu i u obrani i šteta je da Tucak jednog takvog genijalca nije puno bolje iskoristio. A Tucak je uz Sukna sve ove godine imao ponajbolje igrače na svojim pozicijama, Pavića ili Bijača na golu, Bušlju, Dobuda, Jokovića, Obradovića“, navodi se, uz paralelu sa Tokijom.

FOTO: AP

 

Hrvatska je u grupi izgubila od Španije, a Tucak je govorio kako je poraz nebitan i kako turnir tek počinje.

„Čuvši te izjave o nebitnosti poraza nismo se mogli ne setiti Rija i onog poraza od Francuske. Tucak se vratio svom omiljenom hobiju – kalkulacijama. Samo, za razliku od Rija gđe je barem došao do srebra, ovaj put je ostao bez svega. Pobeda protiv Španije vodila je na slabašnu Ameriku u četvrtfinalu, ali i na Srbiju u polufinalu. Poraz je pak nosio Mađare u četvrtfinalu, a Grke u polufinalu. Bezvoljna igra Hrvatske protiv Granadosa i Peronea i čudna izjava Tucka nakon susreta odavale su utisak da je Tucak odlučio da rizikuje s Mađarima misleći da mu je taj dio žreba puno lakši za put do finala. Možda i je bio, ali Tucak se gadno prevario misleći da mu je reprezentacija bolja nego što objektivno jeste“, zaključuje se u komentaru Indeksa.

Hrvatska je u grupi pobedila Srbiju sa 14:12, izgubili smo i od Španije sa 13:12, ali je Dejan Savić pokazao da je majstorski tempirao formu za završnicu.

Sa druge strane, Hrvati su od Mađara izgubili sa 15:11, pa su završili u doigravanju za plasman od 5. do 8. mesta.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)