ZLATNI OPROŠTAJ SEDMORICE VELIČANSTVENIH: Sjajna generacija na najlpši način okončala reprezentativnu karijeru

S. KRSTOVIĆ

08. 08. 2021. u 18:59

VELIKO hvala "delfinima"! Drugi put zaredom su olimpijski pobednici!

ЗЛАТНИ ОПРОШТАЈ СЕДМОРИЦЕ ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ: Сјајна генерација на најлпши начин окончала репрезентативну каријеру

FOTO: AP

Zlatni vaterpolisti su u veoma uzbudljivom finalu savladali vrlo borbenu i neugodnu Grčku sa 13:10 (6:3, 2:4, 2:2, 3:1). Sedmorica veličanstvenih, kapiten Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Milan Aleksić, Stefan i Branislav Mitrović na veličanstven način su se oprostili od najdraže kapice.

- Svi smo pod utiskom i emocijama, jer se finale tek završilo. Bićemo svesni u budućnosti šta smo ostvarili, odbraniti olimpijsko zlato zaista je posebna stvar i malo je ekipa kroz istoriju to uspelo - naglasio je Andrija Prlainović. - I teško je reći da li je lakše odbraniti ili osvojiti. Ovde smo prešli mnogo prepreka i mnogo iskušenja da bismo došli do olimpijskog zlata. Hvala ovim momncima što su i meni i ostalima pružili veliko zadovoljstvo.

SAVIĆ: VREME UŽIVANjA

FOTO: AP

SELEKTOR Dejan Savić nije bio previše pričljiv posle velike pobede:

- Kao i svakog puta, iskreno da kažem, nekako sam emotivno prazan, ali srećan zbog ove generacije koja više neće porasti. Ne mogu sada da pričam o tome, realno je da uživamo u ovom. Bitno je ono što piše na semaforu i šta je na grudima mojih igrača.

Savić je upitan i koliko je snage trebalo da se dođe do ovog uspeha:

- Nije to do snage, nego do psihološkog momenta, svega onog što su ovi dečaci istrpeli od svog detinjstva, preko odrastanja i kroz reprezentaciju i naravno poslednjih osam godina sa mnom. Definitivno nije lako. Sad svi shvataju kako je mojoj ženi.

A finale je bilo veoma dramatično. Grci se nisu nijednog trenutka predavali, maštali su o svom prvom zlatu, ali želja, energija, kvalitet bio je na strani fenomenalnih pulena Dejana Savića.

U uvodnim minutima ekipe su bile ravnopravne. I ovog puta VAR je odigrao svoju ulogu na početku, kada je priznat gol Grka za 2:2. Ali, to naše nije nimalo izbacilo iz ritma. Zaigrali su črvsto u odbrani, raspucali se u napadu i poveli sa 6:3.

MANDIĆ: SVE DUGUJEM SEDMORICI

EMOTIVAN je i posle finala bio Dušan Mandić:

-OVO zlato dugujem ovoj veličanstvenoj sedmorici, koji su odigrali poslednju utakmicu u reprezentaciji. Oni su mi tokom ovih 10 godina, koliko sam bio sa njima, bili starija braća. Sve dugujem njima. Hvala im na svemu i idu u večnost. Hvala im, od najboljih sam učio.

Kada je Mandić početkom druge četvrine zakucao loptu iza Zerdevasovih leđa za 7:4 pomislili smo da je otpor Grka slomljen. Ali, Heleni su pokazali da su i oni veoma mentalno jaki, iskoristili su blagi pad u igri naših i serijom 3:0 stigli do 7:7.

BALKON SUTRA ČEKA OLIMPIJACE

NA balkonu Grada Beograda, sutra uveče biće upriličen svečani doček Olimpijskog tima Srbije. Za sve koji budu došli da pozdrave naše olimpijce, biće organizovan muzičko-sportski program, o čemu će javnost danas biti detaljnije obaveštena.

- Ovaj veliki uspeh olimpijskog tima Srbije Beograđani žele da proslave s neskrivenim uzbuđenjem i zato će na platou ispred Skupštine Grada u utorak, s početkom u 21.00, biti ogranizovan doček olimpijaca - kaže Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda, čestitajući olimpijcima osvajanje devet medalja u Tokiju.

Od tog trenutka vodi se bespoštedna borba. Naši golovima Mandića i Prlainovića uspevaju brzo da se odlepe na 9:7, ali se Grci vraćaju preko Murikisa i Funtilisa za 9:9.

PETI TRON

KAO naslednica Jugoslavije i SCG, Srbija se diči petim olimpijskim zlatom i 13 medaljom na Igrama. "Delfini" su pobednici bili: 1968, 1984, 1988, 2016. i 2021. Srebrom su se ponosili: 1952, 1956, 1964, 1980 i 2004, a bronzom 2000, 2008, 2012. Od kada je Srbija samostalna vaterpolisti su osvojili dva zlata (2016. i 2021.) i dve bronze - 2008. i 2012.

Heleni su poslednji put izjednačili početkom četvrte četvrtine (10:10), da bi fantastični "delfini" pogocima Prlainovića, Jakšića i Mandića četiri minuta pre kraja stekli nedostižnih 13:10. Do kraja meča naši su umešno čuvali veliku prednost, a u poslednjem minutu počeli su da proslavljaju novo zlato, ukupno peto u istoriji našeg vaterpola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024