ČUDESNI NEMAČKI PELCER: Poslednje tri godine pehar osvajali Klop, Flik i sada neverovatni Tomas

G. KELIĆ

30. 05. 2021. u 21:48

ONA čuvena, u narodu svima dobro poznata Linekerova definicija fudbala koja glasi: "To je igra u kojoj posle 90 minuta uvek slave Nemci", danas je tačnija nego ikad.

ЧУДЕСНИ НЕМАЧКИ ПЕЛЦЕР: Последње три године пехар освајали Клоп, Флик и сада невероватни Томас

Foto AP

Čelsi je do pobede nad Mančester sitijem, u finalu Lige šampiona (1:0), vodio nemački stručnjak Tomas Tuhel, čime je nastavio šampionsku nisku trenera sa tih prostora.

Nemački pelcer su u prethodne tri godine imale sve ekipe koje su stizale do najvrednijeg trofeja u klupskom fudbalu. U sezoni 2018/2019. još jedan engleski tim - Liverpul je na putu do osvajanja Lige šampiona vodio Jirgen Klop, da bi prošle godine minhenski Bajern sa Hansijem Flikom pokorio Stari kontinent. Sada je Tuhel upotpunio het-trik nemačkih trofejnih stratega.

Međutim, ni tu nije kraj hvalospevima na račun alhemičara Čelsijevog istorijskog rezultata, jer je pragmatični Nemac do najvećeg uspeha u karijeri stigao za samo 124 dana na kormilu londonskog tima.

Tačno toliko je prošlo od trenutka kada je bogati ruski oligarh Roman Abramovič uručio otkaz klupskoj legendi Frenku Lampardu, usled prilično slabih rezultata i neobećavajuće igre, i pored toga što je na pojačanja potrošeno rekordnih 224 miliona evra. Vešto je tada Abramovič iskoristio činjenicu da je PSŽ uručio otkaz Tuhelu i potpisao ga na godinu i po.

- Nadam se da sam ovom pobedom sam sebi produžio ugovor - rekao je Tuhel po završetku finala, dok "Bild" otkriva da u njegovom ugovoru postoji opcija koja u slučaju osvajanja LŠ automatski produžava novi do 2024.

Kako i ne bi kada je njegov pečat na igru "plavaca" i te kako vidljiv. Od ekipe čija odbrana je raštimovana poput neuvežbanog orkestra, a napad bezidejan, stvorio je ansambl majstora koji sviraju najmelodičnije note i koji je primio ubedljivo najmanje golova (u LŠ nisu primili više od jednog).

Probudio je skupocene letošnje akvizicije Tima Vernera i Kaija Haverca, koji je između ostalog svojim golom odlučio pobednika. Udenuo je novi život Antoniju Rudigeru i Cezaru Aspilikueti, dok je od Risa Džejmsa i Mejsona Maunta stvorio igrače za velika dela, pritom potpuno iskoristivši bezgranični potencijal N'Golo Kantea.

Još jedan raritet jeste taj da je Tuhel jedini trener koji se dve godine uzastopno našao u finalima LŠ sa dva različita tima (prošle godine sa PSŽ), a uz Jirgena Klopa jedini koji je posle prvog poraza, naredne godine došao do slavlja.

ZARADA VEĆA OD 110 MILIONA EVRA

ČELSI je trijumfom u finalu papreno i zaradio. Samo 80 miliona evra je dobio za ostvarene rezultate ove sezone, a još 31 milion će dobiti na račun visokog klupskog koeficijenta, dok ga pride čeka nimalo mali deo zarade od TV prava.

Ukupna brojka prelazi 110 miliona evropskih novčanica, a poznato je da će igrači po dogovoru sa upravom između sebe podeliti 10 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!