NOVI TALAS I POSLE 40 GODINA: Otvorena još jedna izložba o prelomnom muzičkom periodu Jugoslavije (FOTO)

M. Ć.

11. 05. 2021. u 00:38

MULTIMEDIJALNA izložba "Tako je talasao novi talas", povodom obeležavanja jubileja 40 godina novog talasa, otvorena je u ponedeljak 10. maja, u Galeriji RTS kluba u zgradi Radio Beograda pred mnogim muzičarima, rok fotografima i publicistima.

НОВИ ТАЛАС И ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Отворена још једна изложба о преломном музичком периоду Југославије (ФОТО)

Foto: Siniša Obrenić

Posle nedavno otvorene izložbe koja je takođe posvećena novom talasu, na Kalemegdanu, i ova postavka, u organizaciji Beograda 202 i uz podršku Jugoton Kroacija rekordsa, predstavlja sećanje na junake, po mnogima, prelomnog razdoblja domaćeg rokenrola, a obuhvaćen je period od 1980. do 1983. godine. Izložba traje do 6. juna, a predstavljeno je 50 radova fotografa međunarodne reputacije - Goranke Matić, Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Ðorđevića… Otvaranju su, između ostalih, prisustvovali Dejan Cukić, Srđan Gojković Gile, Vlada Janković Džet, Aleksandar Žikić, Aleksandar Timofejev, Zoran Vulović, Petar Janjatović, Vladimir Graić…

- Želim da ukažem i na jednu slučajnost, koja to možda i nije - danas je rođendan Vladi Divljanu, i to nam se veoma lepo namestilo - rekla je voditeljka dvestadvojke Ružica Vrhovac, koja je otvorila izložbu. - Nismo se fokusirali samo na jubilej “Paket aranžmana” koji je ove godine doživeo i reizdanje albuma, već smo hteli da se bavimo novim talasom generalno kao fenomenom.

Vrhovac je dodala da je izložba veoma specifična, jer će se delimično menjati. Do 6. juna biće postavljane različite novotalasne ploče, birane po tome što na omotu imaju baš fotografije, a ne slike ili crteže. Zbog velikog broja takvih albuma, nisu mogli sve odjednom da izlože, a menjaće se i video materijali koji će predstavljati do kraja izložbe.

David Pužado, umetnički fotograf iz Španije, direktor festivala “Beogradski mesec fotografije”, izjavio je da, kada je video koncept ove postavke, nije mu bilo jasno zašto nije došao u glavni grad Srbije upravo tada, pre 40 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju