EMOTIVNI OPROŠTAJ MENADŽERA OD BANJCA: Gospodine, veći umetnik od vas nije zasvirao na našim instrumentima (FOTO)

Novosti online

30. 04. 2021. u 10:38

CENjENI pijanista, klavijaturista, kompozitor i aranžer Aleksandar Banjac (45), koji je u utorak uveče preminuo od infarkta biće sahranjen sutra u 12 časova, na Gradskom groblju u Novom Sadu.

ЕМОТИВНИ ОПРОШТАЈ МЕНАЏЕРА ОД БАЊЦА: Господине, већи уметник од вас није засвирао на нашим инструментима (ФОТО)

Foto: Printskrin/ Instagram

Od Banjca se opraštaju prijatelji, poznanici, kao i veliki broj javnih ličnosti sa kojima je sarađivao. Poslednji pozdrav uputio mu je i menadžer Ivan Stanković koji je objavio i priču kako je Banjac jednom prilikom impresionirao sve prisutne u robnoj kući muzičkih instrumenata u Štutgartu.

- Te 2013. godine album Zdravka Čolića pod nazivom „Vatra i barut“ bio je gotov, ali je trebao da se zvanično promoviše tek na koncertu u Beču, kod legendarnog Fikreta Vukalića – Fantoma, organizatora koncerata Zdravka Čolića u Austriji, koji je često voleo da podseti:

„Ukoliko na granici postoji neki problem, recite da kod mene dolazite!“. Kasnije smo počeli da se šalimo da granicu možemo preći i uz pomoć akreditacije za koncert u Beču, koje je Fantom radio i po nekoliko meseci ranije, te ih nam je mogao „doturiti“, da menjaju pasoš.

Nešto pre koncerta u Beču, jedne novembarske subote Čola je gostovao u Štutgartu. Za koncert se tražila karta više.

Ekipa je kao svuda i uvek na ovakve destinacije došla dan ranije. Subotnje prepodne koristilo se uglavnom za obilazak grada u kojem boravimo. Baki i ja smo rešili da se prošetamo do Gradske kuće ( Rathaus ), da odemo na doručak u Burger King i kasnije do Karls-Benc arene, gde se iste večeri održao koncert.

Kada smo izašli iz Burger Kinga naleteli smo na prodavnicu muzičkih instrumenata i naravno, bez dvoumljenja ušli u nju. Razgledali smo klavijature dobrih 15 minuta, a zatim je maestro upitao prodavca da li može sesti, da isproba „mašinu“. Samo nekoliko trenutaka nakon što je seo i počeo primenjivati svoje raskošno znanje, umeće i talenat, u radnji muk. Svi su se okrenuli ka velikom umetniku Aleksandru Banjcu i uživali u tonovima koji su izlazili iz klavijature za kojom je sedeo.

Foto: Printskrin Facebook

Baki impresionirao sve prisutne u Haus Der Musik u Štutgartu

Trajalo je to nekih desetak minuta, Baki je testirao šta je želeo. Nakon toga prišao mu je menadžer prodavnice i kazao da za 20 godina koliko on radi u tom muzičkom objektu za klavijature ili piano nije seo veći umetnik od našeg Banjca.

Čak sam imao i video snimak, ali, ko će to sada naći, mada hvala Bogu fotografiju sam sačuvao. Kasnije, te večeri, na koncertu bio je kao i uvek maestralan i raspoložen.

Aleksandar Banjac na koncertu u Štutgartu 2013. godine

Foto: Printskrin Facebook

 

Veliki je čovek bio, ali i umetnik svetske klase. Poslušajte snimak od pre deset godina, u tada kultnoj Kućerdi na lakat u Novom Sadu.

Anđeli neka te čuvaju dobri naš Baki! - napisao je Ivan Stanković.

(Mačva Zdravog Razuma)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije