"BOLI OVA VEST": Poznati se dirljivim rečima opraštaju od kolege, prijatelja i saradnika Alkeksandra Banjca

V. M. P.

28. 04. 2021. u 17:32

POZNATI pijanista, klavijaturista, kompozitor i aranžer Aleksandar Banjac (45) preminuo je preksinoć u Novom Sadu, od srčanog udara.

БОЛИ ОВА ВЕСТ: Познати се дирљивим речима опраштају од колеге, пријатеља и сарадника Алкександра Бањца

Foto: Lajv produkcija

Kako nezvanično saznajemo, bio je u društvu gitariste Branka Koprivice, kada mu se slošilo. Otišao je do studija gde je, navodno, i preminuo.

Banjac, koga su prijatelji zvali Baki, ali i direktor, rođen je 22. decembra 1976. u Ćupriji, a u Novom Sadu, gde se preselio, završio je srednju muzičku školu. Studirao je kompoziciju na novosadskoj Akademiji umetnosti, aranžirao i producirao muziku. Sarađivao je sa "Novosadskim big bendom" od osnivanja, preko Beogradske filharmonije, do Orkestra opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Od ostalih saradnji izdvajao je onu sa Dinom Dvornikom, Vladom Georgievim, Aleksandrom Radović, Jelenom Tomašević, a megastaru Zdravku Čoliću pridružio se 2007. na trećem koncertu na beogradskoj "Marakani". Kao studijski muzičar svirao je na više od 40 albuma pop muzike.

Bio je harizmatičan, svirao je sa lakoćom, uživanjem i elegancijom i zaista je bilo zadovoljstvo slušati ga i gledati. Mada su neki mislili da Banjac svira samo jednom rukom, dok mu je lava obično visoko u vazduhu, on je tvrdio da to nije tačno, te da klavir svira obema rukama, a kada mu je leva u vazduhu, onda komunicira sa energijom publike. Baki je iza sebe ostavio suprugu Jelenu, ćerku Anu i sina Dušana. Ana Banjac se zahvalila svima na podršci i podelila spot za očevu kompoziciju "Anđele moj", koju joj je posvetio, uz reči:

- Anđele moj, nadam se da si na nekom lepšem mestu. U mojim očima će se uvek oslikavati duša tvoja i nikada nećeš biti odsutan za mene, tu si, u meni. Volim te tata. Počivaj u miru i spokoju.

Od Bakija su se na društvenim mrežama oprostili brojni muzičari, među kojima i Žika Filipović, Nikola Demonja i Vladan Vučković Paja, sa kojima je svirao u bendu Zdravka Čolića, Vlado Georgiev, "Van Gog", gitarista Nenad Gajin...

VLADO GEORGIEV - "BOLI OVA VEST"

- POČIVAJ u miru Aleksandar Banjac. Pa kako bez ikakve najave i pozdrava Baki? Boli ova vest Baki i guši. Gospod nek se smiluje tvojoj duši. Sviraj klavir, sviraj bas, gde god to sada bilo, sviraj, putuj Baki.

Foto: Fejsbuk

ŽIKA FILIPOVIĆ - "JEDAN I JEDINI"

- SVE čekam da mi jave da je neka greška u pitanju ili, možda, šala od koje može da se rikne. Toliko zajednički odsviranih nota, podeljenih bina, promenjenih hotela, pređenih kilometara, dogodovština i priča. Planirali smo barem još toliko "kad sve ovo prođe". Nemoguće je da za tebe nađemo zamenu, a ja ne želim drugog cimera. Ne postoji "zamenski Baki", samo original, jedan i jedini. Onaj sa kojim sam se na bini kapirao bez gledanja, a van bine bez reči. Bez tebe, teško ćemo dalje. Ovaj košmar mora prestati. Egzodus divnih duša mora se zaustaviti. Inače, vrlo brzo će doći trenutak kada ćemo morati da se pomirimo sa saznanjem da najbolji bend, ipak, sivra "gore", a za klavijaturama jedan i jedini Baki. Moglo je to malo i da sačeka. Nis niko ništa nije pitao. Bila je sreća, čast i privilegija imati te za kolegu i prijatelja.

Foto: Fejsbuk

ĐULE VAN GOG - "MAGIČNI BAKI"

- MAGIČNI Baki, u našim srcima hodaćeš večno svojim dirkama. U miru putuj s anđelima. Več nam nedostaješ. Vole te tvoja braća Đule, Srba i Gaga.

Foto: Fejsbuk

NENAD GAJIN - "ŽIVELI SMO NAŠ MUZIČKI SAN"

- MNOGO toga smo prošli zajedno. Svirali kao klinci u istom bendu i znali čime ćemo se baviti u budućnosti. Ložili se zajedno na iste stvari, sretali se po svetu i živeli naš muzički san. Moj Bakija, moj direktor. Ne mogu da verujem da ovo pišem. Počivaj u miru, brate moj.

Foto: Fejsbuk

MIŠA RELIĆ - "SJAJAN MUZIČAR"

- PREMINUO je Aleksandar Banjac. Pre svega dobar čovek. Strašan pijanista. Ustvari ne, strašan muzičar. MVP u kome god bendu svirao. A nema tog pevača koji ga nije želeo u bendu. Kuler. Opušten. Ne znam da li sam ga ikad namrštenog video. Moje iskreno saučešće porodici.

Foto: Fejsbuk

ZLATKO BOKUN - "HARIZMA I STRAST"

- NEVEROVATNO je koliku harizmu i strast je ovaj divni umetnik imao. Bilo ga je zadovoljstvo gledati i slušati, s kojom kulturom, lakoćom, uživanjem, sa kakvim manirima i elegancijom svira, odlika najvećih majstora i ljudi koji žive svim srcem za to što rade. Taj osmeh, zatvorene oči čoveka koji roni u svojoj strasti i leva ruka u vazduhu koja igra od uživanja, a i kolegijalno prepušta lo-end drugim članovima benda. Kažu, stalo mu je srce. Pitamo se što nas je toliko muzičara i toliko drugih umetnika napustilo u ovo suludo vreme. Pa upravo što im je srce slomljeno. Srce muzičara je na bini, sa publikom, sa orkestrom, oduzmeš mu to i nema ga više. Kao da si mu uzeo vodu, vazduh, hranu, nema razlike. Pozdrav, mili čoveče i hvala ti.

Foto: Fejsbuk

NIKOLA DEMONJA - "ZANEMEO SAM"

- ZANEMEO sam. Ne postoje reči.

Foto: Fejsbuk

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)