NEDELJA PROĐE - Kornelije Kovač: I dalje sanjam Jesenjina

Ivan Lovrić

14. 03. 2021. u 08:25

SABRANA dela nemaju samo pisci, već i muzičari. Prvi sabiraju reči, a drugi note. Tu čast nedavno je imao Kornelije Kovač. Zovu ga Bata, inače je tata-mata muzičkog zanata. I tako više od šest decenija.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ - Корнелије Ковач: И даље сањам Јесењина

Kornelije Kovač

Dve najveće izdavačke kuće na prostorima bivše Juge, "Kroacija rekords" iz Zagreba i PGP RTS iz Beograda, zajedno su objavile šest njegovih albuma. Četiri iz "Korni grupe" i dva sa instrumentalima.

* Kako ste doživeli objavljivanje ovih albuma?

- Šta drugo da kažem nego da sam bio oduševljen. Nije to samo čast i priznanje, već i velika želja da se sve to sačuva i obeleži vreme u kojem sam sa svojim muzičarima stvarao.

* Koji biste od tih šest albuma izdvojili kao najdraži?

- Teško pitanje. Ipak, to je šesti album, koji smo snimili u Italiji. Snimali smo ga u dva navrata po petnaest dana u Milanu. Imali smo sjajne uslove. Čak su nam nabavljali i instrumente koje nismo imali. Izdvojio bih možda i album grupe "K2", Why. U prvom izdanju učestvovali su muzičari iz cele bivše Jugoslavije.

* A omiljena pesma koju ste pisali za druge?

- Pisao sam za mnoge pevače, mnogo je toga, i teško je nešto izdvojiti. Kad već insistirate, neka to bude pesma "Ti si mi u krvi", koju peva Zdravko Čolić. Ne zaboravljam ni Biserine pesme "Zlatni dan" i "Ručak za dvoje".

* Najviše vremena ste proveli u "Korni grupi". Posle više od trideset godina pauze, da li možda planirate okupljanje?

- Sastav nam se dosta okrnjio. Nekih "kornijevaca" nažalost, više nema. Možda bismo mogli nešto slično da probamo sa muzičarima koji su bili na njihovom nivou. Videćemo.

* Često govorite da ni u ovim godinama nema vaše muzičke predaje.

- Naravno. Energiju crpim iz mnogih ideja koje mi se javljaju. Imam još pesama, koje ne mogu da se snime zbog ove užasne pandemije. Ali ja ne želim da se predam, i muzički se ne dam.

* Često se vraćate klasici. Dokle je stigao vaš mjuzikl o Jesenjinu?

- Već sam bio pripremio muziku na Jesenjinove pesme, koje obožavam. Sve sam scenski postavio, od glumaca preko pevača do muzičara. Nudio sam to nekim režiserima, ali kažu da to zahteva mnogo para. Daće bog da će neko ipak pomoći, i da ćemo imati taj mjuzikl.

* Napisali ste i tri zapažene knjige. Pišete li nešto novo?

- I tu imam mnogo ideja, ali još ništa konkretno nisam započeo. Naravno da me, kao i sve ostale, ometa ova briga zbog ovog virusa. Od prvog dana poštujem sve zdravstvene mere, i gledam da se sačuvam koliko mogu. Nadam se da će sve ovo jednom proći, i da ćemo se vratiti redovnom radu. I da se zajedno radujemo punim plućima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!