MUZIKA JE VAKCINA ZA DUŠU: "Frajle" za "Novosti" o pesmi iz serije "Tajna vinove loze" i saradnji sa Zoranom Simjanovićem

Ljiljana Preradović

14. 03. 2021. u 11:32

VIOLINO, pesma nek se toči, čemu tajna od ljubavi veća, istinu nam kažite u oči, čeka li nas tuga ili sreća." To je stih iz pesme "Tajna vinove loze" iz istoimene serije, čije je emitovanje prve sezone upravo završeno na RTS, a četiri dame iz novosadske grupe "Frajle" koje su je maestralno otpevale, već posle prve odgledane epizode dobile su odgovor kakva je sudbina ove pesme.

МУЗИКА ЈЕ ВАКЦИНА ЗА ДУШУ: Фрајле за Новости о песми из серије Тајна винове лозе и  сарадњи са Зораном  Симјановићем

Frajle ekranizovale pesme "Tajne vinove loze" / Foto privatna arhiva

Setni zvuci i nežne reči u njihovoj interpretaciji, podjednako su oduševili gledaoce, koliko i serija, a pesma je, kako u razgovoru, za "Novosti", ponosno ističu "Frajle", po onome što im javljaju iz produkcije, izašla van filma, na radio-stanice i osvojila srca publike emitovanjem prve epizode.

- Presrećne smo zgog toga - gotovo uglas ushićeno vele četiri mlade dame Marija Mirković, Nataša Mihajlović i sestre Jelena i Nevena Buča. - Pesmu je komponovao čuveni kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović, sa kojim smo sarađivale još od filmske numere "Žena na sve spremna", koju smo obradile na prvom albumu. Tekst je pisao Branko Stevanović i prezadovoljne smo što je došlo do ovakve saradnje.

Pesma koju sada mnogi već uveliko pevuše, i "Frajlama" se dopala na prvo slušanje, pa dogovor za snimanje nije dugo trajao. Ekipa je vrlo brzo ušla u studio, a snimanju je prisustvovao i izvršni producent i reditelj Dejan Karaklajić.

- Spot za pesmu sniman je na lokaciji gde i serija. I sve je išlo brzo - kažu zadovoljno "Frajle". - Sigurno je da će pesma biti neizostavni deo našeg repertoara, a premijerno smo je izvele na našem prvom onlajn koncertu.

AUTOBIOGRAFIJA ZA 12. ROĐENDAN

DA li se uspeh desio preko noći, koliko je truda, volje, ljubavi i energije potrebno da bi se stiglo do svojih snova, "Frajle" će objaviti u autobiografskoj multimedijalnoj knjizi, koja izlazi u maju, na 12. rođendan njihove grupe.

- Jelena je nekoliko godina radila na ovom projektu i uspela da prikupi sve podatke, datume i opiše put kako smo od muzike kao hobija u studentskim danima, došle do profesije svojih snova - otkrivaju nam sagovornice. - Jedva čekamo!

Za pesmu koja "poručuje" tamburašima da ne štede žice i "da su jedne oči bajne uspele da me vrate u te neke stare dane i u neke divne sate", misle da su bile prve u opciji za njenu interpretaciju, jer su, kako nam otkrivaju, godinama imali obostranu želju za saradnjom sa Zoranom Simjanovićem.

Novosađanke na koncertu / Foto ATA Images

- Samo smo tragali za pesmom i eto, želja nam se ostvarila - kažu naše sagovornice.

Srećne zbog velikog uspeha "Tajne vinove loze", četiri vokala i dve akustične gitare, kako još nazivaju grupu "Frajle", ne mogu a da se ne osvrnu na pandemiju i virus korona, koji je svima prethodnih godinu dana promenio život. Ističu da se faktički, muzička industrija potpuno zaustavila, i da je to veliki gubitak. Ali, da je muzika nastavila da živi ispod maski, onlajn putevima, preko radija i televizije, na sve načine.

HUMANITARNI RAD

OSIM po divnim pesmama, četiri dame su poznate i po svom humanitarnom radu. Učestvovale su u mnogim humanitarnim akcijama, kako na pojedinačnim koncertima, tako je i od prodaje njihovih diskova, deo novca išao u humanitarne svrhe širom regiona.

- Uvek nam je srce puno kada uradimo tako veliku korisnu stvar, i smatramo da je to zadatak javnih ličnosti, da svojim primerom ujedine ljude u dobročinstvu - kažu "Frajle".

- Mi smo imale jedan onlajn koncert, a planiramo ih sve dok se ne steknu sigurni uslovi za organizaciju koncerata uživo sa publikom, jer svima nam je zdravlje na prvom mestu - poručuju "Frajle". - Željne smo publike, a i ona nas, i nadamo se da će sve brzo proći, jer muzika jeste vakcina za dušu. Niko ništa ne može da planira, ali smo u niskom startu za sve aktivnosti kako se situacija bude popravljala.

Čekajući to vreme, "Frajle" su van scene uvek obične devojke, koje su samo prateći svoje snove uspele da ih ostvare, ovaj odmor od kako nemaju koncerte, kako kažu, dao im je, sa druge strane, sve vreme ovog sveta za porodicu i prijatelje, za odlaske u prirodu, intenzivnije bavljenje sportom, učenje drugih veština i instrumenata. Pošto su slobodnog vremena imale na pretek, smatraju da je vreme da se krene u akciju, pa se za to polako pripremaju.

OSTALI MESEC I KINESKI ZID

NASTUPE sa kojima od 2009. godine osvajaju publiku, "Frajle" su imale na najneobičnijim mestima, u avionu, Evropskom parlamentu u Briselu, na brodu ploveći Senom u Parizu, na slapovima reke Krke, u izlogu, hidroelektrani, vrtiću, bolnici, "Džez Linkoln centru" u Njujorku, na rukometnom terenu, u Sinagogi.

- Ostalo nam je jedino neostvareni koncerti na Mesecu i Kineskom zidu - kažu nam Novosađanke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)