STVORILI SU MUZIKU ZA SVA VREMENA: Čuveni radio-voditelj Nikola Nešković duboko pogođen smrću Đorđa Balaševića i Vojkana Borisavljevića

M. Ćunković

24. 02. 2021. u 22:36

TEŠKI su i bolni ovi dani za Nikolu Neškovića, legendarnog novinara i voditelja Radio Beograda, autora mnogih kvizova, između ostalog i čuvene "Slagalice".

СТВОРИЛИ СУ МУЗИКУ ЗА СВА ВРЕМЕНА: Чувени радио-водитељ Никола Нешковић дубоко погођен смрћу Ђорђа Балашевића и Војкана Борисављевића

Foto V. Danilov / Tanjug

Prvo ga je iz dubine duše potresla smrt Đorđa Balaševića, a onda je svet napustio još jedan njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik, Vojkan Borisavljević.

- Đole je bio beskrajno talentovan čovek - počeo je za "Novosti", o Balaševiću Nešković. -

To je pokazao kroz svoju muziku, pesme, glumu, režiju, knjige... Voleo je i sport - igrao je odlično fudbal, imao je i teniski teren u dvorištu. Obožavao je svoju porodicu, i to je izuzetno značajno. Lepo je rekao Mika Antić, kad su ga pitali ko je najbolji pesnik. On je odgovorio - onaj koji može da otpeva svoje stihove. To je Đorđe Balašević.

Pomenu Nešković francuske šansonjere, kantautore iz Italije, pa dodade:

- Đole je nastavio putem koji je, u toj šansoni u našoj, nekadašnjoj Jugoslaviji, stvorio Arsen Dedić. Balašević je uzeo Vojvodinu čiji je svaki deo, i Banat, i Srem, i Bačka, toliko interesantan. Tu ima toliko tema, da ni Đorđe nije uspeo sve da ih dodirne i opeva.

Videćemo šta je ostalo u njegovim beleškama. Značajno je što su ostale i njegove uspomene u knjigama koje je objavio. Bio je toliko duhovit, toliko je brzo reagovao. Znao je da nađe pravu reč za svaki trenutak. Mi, zapravo, nemamo prave reči da kažemo ko je Đorđe Balašević. On je to najbolje rekao svojim pesmama.

Nikola i Đole su se upoznali kad je Nešković počeo da radi za tadašnji PGP RTB.

- Jedno vreme smo vrlo lepo sarađivali. Tu su bile prve ploče, prva promocija na Splitskom festivalu. Tamo smo najavili da će on sledeće godine pobediti, i to se i desilo, sa pesmom "Panonski mornar". U Splitu, to treba podvući. Onda - prvi koncerti u Domu sindikata, pa u "Lisinskom" u Zagrebu... Bilo je to izuzetno dobro vreme, uz lepe priče, dogovore i druženje. Kad je odlazio u vojsku, išao sam da ga otpratim do Zagreba. Odmah je otišao i da snima seriju "Vojnici".

Nešković je zastao, pa dodao:

- Pomešane su mi emocije. Malo mi je gadno, namerno upotrebljavam teži izraz, zato što sada govore o njemu i posthumno ga veličaju oni koji od 2004. godine nisu snimili nijedan kadar sa njim na razgovoru, i koji su, čak, skidali njegove pesme sa programa.

Samo četiri dana posle Đorđa, ode i maestro Vojkan Borisavljević...

- On je bio veoma interesantan, mnogostruko talentovan čovek. Odličan kompozitor, organizator, aranžer, vodio je orkestre... On je bio, što retko ko zna, čak i radio-voditelj. Ja sam vodio emisiju "Prijatelj zvezda", i kad sam otišao u vojsku, za mikrofonom me je zamenio upravo on. To je bilo 1967/1968.

Foto V. Danilov

Borisavljević je, veli Nešković, ostavio izuzetne pesme.

- To nije samo "Odiseja", već niz numera koje treba lepo preslušati. Mi smo imali zajedničku vezu, odnosno, prijatelja, tekstopisca Svetu Vukovića, koji je bio spiker u Radio Beogradu. On je napisao tekstove za Vojkanove najznačajnije hitove, iako ne treba zanemariti ni saradnju Borisavljevića sa Filipom Belim i drugima.

NIJE FER ŠTO SU OTIŠLI PRE MENE

POD naletom emocija, Nešković je prozborio:

- Ovo je jedno nesrećno vreme, ali, moramo da idemo dalje.

Stariji sam i od Vojkana (73) i od, kako bi mi Vojvođani rekli, Đorđeta (67). Ja skoro 80 - nije fer.

Nikola i Vojkan su sarađivali i u stvaranju novina.

- To je, recimo, "Gong", jedno od ilustrovanih izdanja "Novosti". Onda - Dom omladine, razni festivali... On je pokušao da vrati "Beogradsko proleće", napravio MESAM... Beograd, međutim, nikad nije razumeo da treba da ima i svoj zabavno-muzički festival, ali, tu su bili neki drugi interesi i uticaji.

Nešković ističe značaj objavljivanja Vojkanove autobiografije "Moja odiseja".

- Tu ga upoznajemo i na neki drugi način. On je izuzetno značajan posao uradio sa orkestrom "Binički", s kojim je imao divne koncerte, uz sjajne soliste. To je bila prava propaganda dobre muzike.

Priču o preminulim velikanima Nikola je zaokružio rekavši:

- To je sve strašno, ali ostaje njihova muzika.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

REŽISER I SCENARISTA ZDRAVKO ŠOTRA

Pregalac u svemu

- SA Vojkanom sam radio 50 godina, kada sam 1971. pripremao šou "Obraz uz obraz" sa Milenom i Draganom, rekli su mi "ima taj sjajan kompozitor", tada mu je bilo 24 godine i već smo svi znali za njega. Mnogo stvari smo posle radili zajedno, on je uvek sve radio sa mnogo osećanja i nisam morao nikada mnogo da mu objašnjavam - a on bi baš uvek doprineo onome što stvaramo, oplemenivši sve muzikom, što se naročito odnosi na "Više od igre".

Sarađivali smo redovno, zaključno sa Santa Maria della Salute, pregovarali smo i o "Aleksandar, kralj od Jugoslavije", ali, nažalost, otišao je ne stigavši da učestvuje u tome. Bio je pregalac veoma aktivan na raznim stranama, sa Orkestrom Vojske, u Pozorištu na Terazijama, kao kompozitor, aranžer, dirigent raznih sastava... Ljudima će nedostajati ali makar nam ostaje njegova muzika kojom je oplemenio mnoga dela. M. N. M.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

"OSVAJAČI" SU SARAĐIVALI SA BORISAVLjEVIĆEM

Sjajno mešao pop i klasiku

MEĐU brojnim pop-rok izvođačima s kojima je, tokom bogate, višedecenijske karijere, sarađivao Vojkan Borisavljević, jeste i Zvonko Pantović Čipi, frontmen "Osvajača". Kragujevački bend je, poslednjih godina, projektom "Simfonija Smak", odao počast slavnoj grupi Radomira Mihailovića Točka, a na tim koncertima sa simfonijskim orkestrom i horom su izvođene i najlepše pesme "Osvajača". Aranžmane za nove verzije hitova dva čuvena kragujevačka benda raspisao je upravo Borisavljević, pod čijom dirigentskom palicom su i održani koncerti. Publika je uživala u raskošnim verzijama pesama "Crna dama", "Daire", "Profesor", "S kim čekaš dan" u Kragujevcu, Smederevu, Vrnjačkoj Banji, Novom Sadu, na beogradskom Ušću...

- Sa Vojkanom sam se upoznao pre više od 20 godina - navodi za "Novosti" Čipi. - Početkom dvehiljaditih, radili smo zajedno muziku za nekoliko predstava i jedan film. On je legenda. Još tad je bio umetnik sa impresivnom karijerom, osoba s kojom je bilo divno raditi. Saradnju smo intenzivirali poslednjih godina, kroz "Simfoniju Smak", koju smo izvodili na trgovima i u sklopu kulturnih manifestacija.

Pantović kaže da ga je smrt Borisavljevića šokirala.

- Srbija je izgubila velikog radnika i umetnika. Sve što je radio bilo je genijalno.

Odlično je spajao popularnu i klasičnu muziku, jer je bio podjednako uspešan u oba segmenta. On je to iz rukava izmešao. Imali smo u planu da nastavimo i ovaj projekat, i neke nove. Bio je pravi čovek za to. M. ĆUNKOVIĆ

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ĐOLETOVI MUZIČARI ŽALE ZA ČOVEKOM I PESNIKOM

Usahnuo mirisni cvet ravnice

BOLNA vest da "panonski mornar" ore neke nebeske njive pogodila je brojne prijatelje bliske porodici Balašević i muzičare koji su sarađivali sa dobrim čovekom i pesnikom koji se jednom rađa.

- Šta reći, tuga, bol, ne verujem jednostavno. Bio sam ubeđen da će, kao i sve do sada, dobiti i ovu bitku - kažu muzičari iz najužeg okruženja Đorđa Balaševića, uz molbu da njihova imena uopšte nisu važna u ovom tužnom trenu. - Dok je ležao kod kuće, nadali smo se, verovali da će se oporaviti od upale pluća, da će sve krenuti nabolje, ali sada tuga, naše molitve nisu uslišene. B. G.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

SLOBODAN TRKULjA SE NE MIRI SA ODLASKOM KOLEGE

Poeta i prostodušan čovek

BALAŠEVIĆEV senzibilitet je, nesumnjivo, najbliži njegovim Lalama, a među njima je i Slobodan Trkulja, muzičar koji je priznat u svetskim okvirima. Poznati multiinstrumentalista, kad ovih dana govori o Đoletu, kao da promeni uobičajenu boju glasa.

- Što bi Kusturica rekao, smrt je neproverena glasina - uz uzdah će za "Novosti" Trkulja.

- Teško mi je da o Balaševiću pričam u prošlom vremenu. On meni - jeste i biće. Izuzetan poeta. Meni lično, po senzibilitetu, najbliži Miki Antiću. Balašević je, međutim, za razliku od Mike, tu svoju poeziju pretvorio u pesme i u koncerte koji su trajali po četiri, pet sati.

Trkulja se sa Balaševićem znao iz viđenja.

- Podelili smo binu nekoliko puta. Bio je jednostavan, prostodušan čovek, koji je imao izuzetan senzibilitet za pisanje poezije. Od prvog momenta kad sam uzeo gitaru i počeo da učim da je sviram kao tinejdžer, njegovi stihovi su automatski postali deo mog dečaštva i mladosti, i na tome ću mu večno biti zahvalan. Toliko lepih trenutaka sam uz te stihove proživeo, da su oni postali neizostavni deo moje ličnosti i jednog životnog perioda.

 M. ĆUNKOVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!