VUK JE ZLATNA GITARA SRBIJE: Beograđanin pobednik mladih izvođača klasike na takmičenju "Virtuozi V4"

Z. NIKOLIĆ

19. 12. 2020. u 11:23

TAKMIČENjE mladih elitnih izvođača klasične muzike "Virtuozi V4 plus" sinoć je okončano uz oduševljenje publike, stručnjaka, a naročito jednog od naših predstavnika - Vuka Vukajlovića.

ВУК ЈЕ ЗЛАТНА ГИТАРА СРБИЈЕ: Београђанин победник младих извођача класике на такмичењу Виртуози В4

Foto Virtuosos V4+

Petnaestogodišnjak sa gitarom u rukama popeo se na podijum kao najbolji predstavnik svoje zemlje.

Posle velikog uspeha, naš mladi virtuoz za "Novosti" je rekao da su velika čast i privilegija doživeti ovakav uspeh:

- Nagrada mi je snažan vetar u leđa. Kada radite nešto što volite, to prelazi u zadovoljstvo. Moj prioritet je dalje školovanje, kao i naredna takmičenja, za koja se uveliko pripremam.

Zvezde i legende

U svakoj od četiri epizode koje su prenosile takmičenje do superfinala, pored članova žirija postojao je i "superžiri", koji su činile velike zvezde klasične muzike. Tako su učesnici bili i Gabrijel Prokofjev, unuk Sergeja Prokofjeva, Maksim Vengerov, Koko Kenig, a superfinale je ukrasio Plasido Domingo.

Sinoć nam je otkrio i da živi u naselju Padinska skela i da je mnogo srećan što je stanovnike ovog mesta učinio ponosnim.

- Posebno sam zahvalan mom profesoru Lazaru Ostojiću, i kao učitelju i kao čoveku. Bio sam okružen ljudima kao što su Nemanja Radulović, Plasido Domingo, Maksim Vengerov...

Odricanje od Košarke

Iza svega što je Vuk uradio stoji svakodnevni rad.

- Odricanje je neophodno i postoji mnogo toga što bih voleo da radim, ali ne mogu - kaže mladi Vukajlović.

- Morao sam da se odreknem vožnje skejta ili igranja košarke, koje mnogo volim. Sve to može da izazove povrede ruku, što muzičar sebi ne sme da dozvoli.

I to deluje kao ostvarenje sna. Osim velikog uzbuđenja i treme što razgovaram sa njima, čuo sam dragocene savete i njihovo mišljenje o mom radu. Svi oni su prirodni, prilagodili su se nama, što samo govori da osim što su vrhunski umetnici, pre svega su dobri ljudi. Moj prioritet je dalje školovanje, kao i naredna takmičenja, za koja se uveliko pripremam.

Pored teškoća zbog korone, zahvaljujući ozbiljnoj organizaciji produkcije "Virtuozok", sve je prošlo u redu.

- To mogu da vam kažem, jer je pre četiri meseca sve delovalo nemoguće. Mogu svojim vršnjacima da poručim da je najvažnije imati cilj, maštati i raditi na njemu sa verom u dobar ishod. To daje rezultat. Provereno! Znam da ću ovo iskustvo iz Budimpešte pamtiti do kraja života i verujem da je obeležilo moj budući put.

Foto Virtuosos V4+

Takmičenje postoji već šest godina u Mađarskoj, a ove godine učestvovale su i Poljska, Češka, Slovačka kao zemlje Višegradske grupe, ali i Srbija, kao specijalni gost. Srbiju je predstavljalo četvoro dece: Kristina Vasić, koja je svirala saksofon, Lana Zorjan na violini, pijanistkinja Petra Spasojević i Vuk Vukajlović na gitari.

U žiriju, koji su činila velika imena iz sveta klasične muzike, Srbiju su zastupali Silvana Grujić, pijanistkinja i urednica RTS, kao i poznati violinista Nemanja Radulović.

- Iz svake zemlje bio je po jedan član žirija uz specijalne goste - objasnila nam je Silvana Grujić.

- Bila je to velika čast, a posebno nam je bilo drago da su se u ceo događaj uključili Srbija i RTS.

Priča je počela još letos, kada je Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske u Beogradu napravilo javni poziv za mlade umetnike - virtuoze.

- Prijavilo se više od 70 muzičara, izabrali smo njih 30 i napravili audiciju - objašnjava Grujićeva. - Moram da kažem da smo i mi i oni ušli u sve ovo punog srca. Ovakva emisija je specifičnog formata, kako bi se popularisali klasična muzika i mladi muzičari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)