BAJAGA ZA "NOVOSTI": Uvek smo išli u korak sa vremenom - o novom albumu "Ovaj svet se menja"

M. Ćunković

20. 09. 2020. u 08:18

PERIOD bez koncerata, usled pandemije virusa korona, Bajaga i "Instruktori" nisu proveli kukajući nad zlom sudbinom, već su se odmah prestrojili i krenuli da rade na novom albumu, ranije nego što su to prvobitno planirali.

БАЈАГА ЗА НОВОСТИ: Увек смо ишли у корак са временом - о новом албуму Овај свет се мења

Foto Nebojša Babić

Rešili su da publici ponude nešto nesvakidašnje, i da naslednik albuma "U sali lom" ne bude još jedno uobičajeno studijsko izdanje, sa nanizanim novim pesmama. Prihvatili su davnašnji predlog njihovog menadžera Dragoslava Ganeta Pecikoze, pa su, uz već poznatu "Darju" sa Milošem Bikovićem, i još dve nove pesme od kojih je jedna naslovna, "Ovaj svet se menja", snimili i šest numera koje je Bajaga svojevremeno napisao za "Riblju čorbu" ("Ja sam se ložio na tebe"), Zdravka Čolića ("Tvoje oči", "Moja draga"), kao i za TV ("Otvorena vrata"), pozorište ("Mladost") i film ("Ni na nebu, ni na zemlji").

Objavljivanje prethodnog albuma za PGP RTS i "Kroacija rekords", ispostavilo se kao odličan potez, pa su se dve najveće izdavačke kuće u regionu i ovom prilikom udružile, a novi album će se uskoro pojaviti i na vinilu. Promena nije bilo ni u izboru studija ("O") niti producenta (Saša Habić). Kad je objavljeno da se radi ovakav album, mnogi su pretpostavili da bi na njemu moglo da se nađe više pesama. Na kraju ih je, ipak, devet.

- Imali smo više njih u izboru, ali ovih devet mi je delovalo da se potpuno uklapaju - konstatuje Bajaga, za "Novosti".

- Recimo, pesma "Ovaj svet se menja", direktno je inspirisana aktuelnom situacijom. Snimićemo prvi spot za nju, ovih dana. Tu je, međutim, i filmska tema "Ni na nebu, ni na zemlji", nastala pre 26 godina, a tekst kao da je juče pisan.

Foto Nebojša Babić

Mnogi su se ponadali da će Bajaga ovu priliku da iskoristi da konačno sa "Instruktorima" snimi studijsku verziju neprolazne balade "Kad hodaš", koja im je neizostavna na koncertnom repertoaru. Ipak, iz perioda u "Čorbi" odabrana je "Ja sam se ložio na tebe", koja je, takođe, izvođena sa "Instruktorima" uživo, ali tek nekoliko puta.

- Imali smo neku verziju "Kad hodaš", ali... Baš zato što su je svi očekivali, nismo je snimili (smeh).

Bajaga veli da se Bori Đorđeviću dopala nova verzija "Čorbine" pesme, a i Čolić je pozitivno reagovao kad je čuo kako sada zvuče "Tvoje oči" i "Moja draga".

- Nisam uopšte pokušavao da to otpevam kao što je to Zdravko učinio, već na neki svoj način - navodi Momčilo. - Više su to sad rokerske stvari, onakve kao što sam ih nekad zamišljao. Čola je to fantastično izveo, i ja ne bih mogao, na njegovu varijantu, da radim to isto.

Bajagić podvlači da je, pored sviračkog i pevačkog angažmana, Vukašin Marković iz benda "Ajri Ef-Em" radio i omot albuma, koji izgleda poput pasoša.

- On je, inače, veb-dizajner - podseća Momčilo.

- Posle duetske pesme "Ulice Beograda", sad smo malo proširili saradnju, i baš smo zadovoljni - i mi, i on. Na pasošu imate biometrijski čip, koji je i na našem omotu. Dosta se pričalo, u poslednje vreme, o čipovanju ljudi i o svemu što bi moglo da ide uz vakcinu. Uvek sam želeo da moji albumi imaju vezu sa vremenom u kom su nastali.

KONCERT POSLE POLA GODINE

ČAK šest meseci, i koji dan pride, posle nastupa u Osijeku, 7. marta, Bajaga i "Instruktori" su koncertno pauzirali i, konačno, pred svojom publikom zasvirali 13. septembra na skopskom ARM stadionu, i to zajedno sa horom i simfonijskim orkestrom. Kao i pre devet meseci u Beogradu, u specifičnim aranžmanima izvedeni su veliki hitovi iz svih faza benda, ali i neke ređe svirane pesme - "Ruža vetrova", "Buđenje ranog proleća"... Koncertu na stadionu čiji je kapacitet 10.000 gledalaca, prisustvovalo je oko 3.000 ljudi, uz maksimalno poštovanje epidemioloških mera.

Potpuno prikladno, i slike članova benda su iz pasoša.

- Nismo se trudili da nešto ispadnemo lepo, već kao što svako ispadne na slici za pasoš. Uglavnom - bezveze. To je, međutim, vezano za celi koncept.

Koncertnu promociju albuma, razumljivo, u aktuelnim okolnostima je teško planirati.

- Posle koncerata u "Sava centru sa horom, orkestrom i dirigentom Vojkanom Borisavljevićem, u decembru 2019, imali smo nameru da to uradimo i u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i drugim gradovima, uvek sa lokalnom ekipom klasičnih muzičara. Održali smo, konačno, takav koncert sad u Skoplju, pa, videćemo za ubuduće. Kakvo bude bilo vreme, tako ćemo i mi da se prilagođavamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)