U KUĆI U KOJOJ SU OŽIVLJENI "KORENI" SNIMA SE SERIJA "VREME ZLA": Čovekova tragika i nada u bolje sutra

Z. GLIGORIJEVIĆ

28. 08. 2020. u 10:30

PONOVO ekranizujemo Ćosića, jer ni on sam u "Korenima" nije ispričao čitavu priču o Katićima.

У КУЋИ У КОЈОЈ СУ ОЖИВЉЕНИ КОРЕНИ СНИМА СЕ СЕРИЈА ВРЕМЕ ЗЛА: Човекова трагика и нада у боље сутра

Foto: Z. Gligorijević

O onome što se dešavalo našim precima i što je prethodilo ovom dobu - kaže, za "Novosti", Goran Šušljik, izvršni producent serije "Vreme zla", zasnovanoj na trilogiji romana "Grešnik", "Otpadnik" i "Vernik" Dobrice Ćosića.

 Snimanje serije od 15 epizoda, reditelja Ivana Živkovića, nastavljeno je u kući Dragana Gligorijevića u Gornjem Račniku, kod Jagodine, u kojoj su "oživljeni" i "Koreni".

- Svaki projekat koji se uradi u ovoj kući, produžava njen život. Kako mladi najbolje uče kroz serije, zahvaljujući ovakvim kućama, moći će da vide kako se nekad živelo - veli Gligorijević, ponosan na čatrlju od blata i slame staru 136 godine, koju je nasledio od pretka Ace Kostića (1850-1931).

Šušljik, tumači i lik Petra Bajevića, koji je u tajnoj ljubavi sa Milenom Katić (Nada Šargin).

Foto:  Foto: D.Aničić

Dragan Gligorijević

-Ovo nije samo priča o društvenom, socijalnom i političkom životu ovih prostora uoči Drugog svetskog rata, već ljubavna melodrama, špijunski triler i priča o našem i drugim narodima, koji žive na ovim turbulentnim prostorima, neprestano pod udarom ideologija, politika, ali i stalno u velikoj volji za životom - ocenjuje Šušljik. - Ništa se nije promenilo, a po onome kako Ćosić vodi junake i njihove sudbine, ništa se neće ni promeniti. Ali, da ne budemo tako pesimistični. Naravno da je u njegovim delima prisutna i nada u nekog boljeg čoveka, ali je tragika tog istog čoveka velika i konstantna.

KOMUNIZAM KAO NAUČNA FANTASTIKA

RADOVAN Vujović kaže da nije bilo lako ući pod kožu lika Ivana Katića koji tumači u seriji "Vreme zla".

- Mojoj generaciji su, komunizam i period pred Drugi svetski rat, veoma strani i deluju kao naučna fantastika. Bilo mi je potrebno mnogo da bih shvatio to vreme u kome su deda, sin i unuk bili različitih političkih opredeljenja. Svi su želeli da se izvuku iz bede, a komunizam je delovao kao sredstvo za ostvarenje tih želja, pa je i logično što su bili spremni da poginu za tu ideju.

Nada Šargin je Milenu Katić doživela kao hrabru, jaku i požrtvovanu ženu, ali još otkriva neke osobine tog lika.

- Ponekad pomislim da su u to vreme ljudi bili strastveniji i da su više voleli, pa pomislim da je sve isto, samo su kostimi različiti, a onda, opet, shvatim da je tada bilo normalno da žene trpe, jer su muškarci ratovali za velike ideje. Pokušavam da razumem njenu žrtvu, tugu i strast, i opet mi se čini da su one bile jače od nas, da bih se ja slomila mnogo brže - iskrena je Šarginova.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri