MUP SE OGLASIO O SLUČAJU TANjA SAVIĆ: Evo kako je njen muž odveo decu iz Srbije

Novosti online

subota, 15. 08. 2020. u 14:08

МУП СЕ ОГЛАСИО О СЛУЧАЈУ ТАЊА САВИЋ: Ево како је њен муж одвео децу из Србије

Foto: Printscreen

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Republike Srbije izdalo je zvanično saopštenje povodom slučaja Tanje Savić, koja je muža Dušana Jovančevića prijavila za otmicu sinova.

Pevačica ih, kako je navela, nije videla od aprila, a sve je prijavila skoro 4 meseca kasnije jer se, kako je izjavila, nadala da će biti drugačije.

Saoštenje MUP-a prenosimo u celosti.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obaveštava javnost da su maloletni sinovi Tanje Savić, stari deset i osam godina, zajedno sa ocem napustili teritoriju Republike Srbije 16. aprila 2020. godine i tom prilikom su na Aerodromu „Nikola Tesla“ koristili australijske pasoše.

Imajući u vidu da nisu koristili putne isprave Republike Srbije, za maloletna lica koja su strani državljani ne postoji obaveza posedovanja saglasnosti roditelja prilikom prelaska državne granice.

Ukoliko maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine putuje sa jednim od roditelja, obaveza posedovanja overene saglasnosti drugog roditelja ne postoji, ali saglasnost za maloletno lice može tražiti država u koju putuju. 

Takođe, Zakon o graničnoj kontroli u članu 54. propisuje da maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje sam ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora da poseduje overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Maja

15.08.2020. 19:05

@Edit - Kako Vas nije sramota? Ko ste Vi da tvrdite da ona laže? Da li možda Vi imate decu? Stajete na stranu nasilnika!!! Tanja, moraš nastaviti borbu za svoju decu. Pravda će pobediti!!! Grešan je svako ko odvaja decu od majke!!!

dragan963

16.08.2020. 11:58

@Maja - Zašto nervoza!? Pa naravno da je slagala jer je rekla da "... joj je muž ukrao decu..."! Čovek je legalno izveo decu iz Srbije i nije prekršio nijedan zakon.

Miroslav

16.08.2020. 19:18

Ovo je komplna laz! Evo primer!, prijatelj mi je putovao iz bjeljine sa maloletnim detetom I ima pasos federacije bosne inace je iz republike srpske I na aerodromu Nikola Tesla su mu trazili overeno ovlascenje majke ? On je u tranzitu sa stranim pasosem I maloletnim detetom ciji je otac I traze mu ovlascenje? Da li je pasos Australije povlascen u odnosu na Bosanski ? BRUKA!

Kathy

31.08.2020. 08:33

@Miroslav - Nije vazno dali je u tranzitu provers se moraju praviti u j drzavi I sa bilo cijim pasosem radi zastite dece , jel se desava da su deca kidnapovana Ali u Tanjinom slucajno ako deca poseduju Australski pasos a putuju u Australiju sa jednim roditeljem to je normalno Ja sam putovala sa unukom u Srbiju I morala sam imati odobrenje roditelja kada smo izlazili iz Australije a kada smo se vracali Srbija nam nista nije trazila jel mi smo se vracali kuci Po svemu izgleda da je on decu odveo legalno Jos samo zavisi gde se deca rodila