RAZGLEDNICE IZ SRBIJE: Bilja Krstić i "Bistrik orkestar" snimili 10 spotova na Smederevskoj tvrđavi

V. PANTELIĆ

11. 08. 2020. u 07:13

CENjENA interpretatorka etno-muzike Bilja Krstić, sa svojim "Bistrik orkestrom", snimila je u nedelju na Smederevskoj tvrđavi čak 10 spotova za pesme iz svog repertoara, koje do sada nisu bile ekranizovane.

РАЗГЛЕДНИЦЕ ИЗ СРБИЈЕ: Биља Крстић и Бистрик оркестар снимили 10 спотова на Смедеревској тврђави

Foto Fejbuk/Bilja Krstić

Na tu ideju je došao Nenad Raičević iz "Haj-faj mjuzika", sa kojim Bilja sarađuje od početka karijere, i koji je album "Svod" objavio za srpsko tržište.

- Neša je predložio da odaberemo neke lepe pesme, koje ljudi vole i koje važe za hitove, a za koje nikada nismo snimili spot - rekla je, za "Novosti", Bilja Krstić. - Verovali ili ne, mi smo doskoro imali samo tri spota za 20 godina karijere. Zahvaljujem se i divnom direktoru Smederevske tvrđave na dozvoli za snimanje i odličnoj organizaciji. Tvrđava ima 25 kula i zanimljiva je za slikanje, pogotovo za vrstu muzike kojom se bavimo "Bistrik" i ja. Snimali smo i u starom i u novom gradu, čak dva spota, kao i na Dunavu, u iznajmljenom brodu, na kojem je bilo je čarobno i magično.

Ipak, Bilja priznaje da im je istovremeno bilo i teško, jer ih je sunce pržilo, pa su svi dobro izgoreli, a od haljina su im na rukama, dekolteima i leđima ostali crveni tragovi. Vetar i kiša su ih malo rashladili, ali su ekipu na kraju dokrajčili komarci.

- Snimali smo od devet ujutru, do sumraka, u 20.30 - govori nam pevačica. - Na kraju smo bili veoma umorni, ali zadovoljni obavljenim poslom. Spotovi su sada u montaži, a neke od pesama koje će dobiti video-izdanje ("Gde ima voda studena Radule", "Petlovi poev", "Jovano, Jovanke") svojevrsne su razglednice naše zemlje. Okačićemo ih na "Jutjub", na "Haj-faj mjuzik", a trebalo bi da budu postavljeni i na kanal Turističke organizacije Srbije, jer pokazuju lepotu ne samo pesme, nego i Srbije. Planiramo da snimimo još jednu turu od 10 spotova, ali sa pesmama sa novog albuma, koje smo počeli da radimo još prošle godine. Onda smo stali zbog korone, a sad smo se opet pokrenuli. Na njemu će se naći numere "Kaleš Anđo" i "Bembaša", u divnim aranžmanima. Ne verujem da će album biti objavljen pre oktobra.

Bilja je zbog upale srčane maramice i koksaki virusa, još od novembra morala da prekine sa svim aktivnostima. Neke od poslednjih koncerata otpevala je pod temperaturom, koju nikako nije mogla da skine. Osećala je veliku slabost:

- Sve vreme sam, od novembra do maja, nažalost, provela u stanu. U početku je bilo teško, naivno sam verovala da će sve proći za dve-tri nedelje, a tek onda sam shvatila da me očekuje dug oporavak. Samo sam nekoliko puta kolima otišla od kuće do bolnice i to je bilo sve što sam videla od belog dana i sveta. Naučila sam da budem strpljiva. I ranije sam umela da čekam, ali ne toliko. Od maja sam počela da šetam, u početku jedva 50 metara, a sada šetam i po sedam kilometara. Nemam više koksaki, analize su pokazale da je sve u redu, ali moram da se čuvam korone, jer bi bila pogubna po mene.

Bilja se sprema da već u četvrtak ode u Sirogojno, na muzički festival "Svet muzike", koji od 14. do 16. avgusta organizuje tamošnji muzej. Prvi put će, kaže, pevati bez publike. Organizatori su hteli drugačiji osvrt na narodnu muziku, te će biti održan niz radionica, njena kuma Gorica Popović izvešće monodramu, kuvati sa ženama iz Sirogojna, praviće se instrumenti iz prirode (duvanje u list, tikve...). Od sredine septembra, nastaviće rad i "Vokalna radionica Bistrik", a sa decom će raditi onlajn, ukoliko se situacija sa virusom ne smiri.

MUZIKA ZA SERIJU "CRNA SVADBA"

ONO što je Bilju Krstić zaista spaslo od višemesečnog boravka u kući je komponovanje muzike za seriju "Crna svadba", reditelja Nemanje Ćipranića, u kojoj glume Nikola Kojo, Uliks Fehmiu...

- Miki Stanojević i ja smo, posle muzike za film "Branio sam Mladu Bosnu", dobili poziv da uradimo muziku za "Crnu svadbu", seriju koja ima veoma tešku temu - veli nam Bilja. - Miki i ja uveliko radimo u studiju. Rad na muzici mi je mnogo pomogao u ovoj teškoj situaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a