REPRIZA SVIRKE IZ 1984: Bajaga i "Instruktori" najavili koncert u bivšem Domu sindikata, gde su pre 40 godina prvi put svira

V. M. P.

20. 02. 2024. u 05:00

ROK muzičar Momčilo Bajagić Bajaga proslavio je juče 64. rođendan sa sedmom silom, na pres-konferenciji u klubu "Lisabon", povodom koncerta koji će sa svojim "Instruktorima" održati 21. aprila u beogradskoj "MTS dvorani", u čast 40 godina prvog albuma "Pozitivna geografija", 40 godina od prve svirke u Beogradu i 40 godina rada.

РЕПРИЗА СВИРКЕ ИЗ 1984: Бајага и Инструктори најавили концерт у бившем Дому синдиката, где су пре 40 година први пут свира

Bajaga i "Instruktori" obeležavaju nekoliko jubileja, Foto V. Danilov

- Hvala svima što ste došli na moj rođendan, želim vam da se lepo provedete - rekao je Bajaga okupljenim novinarima.

- Ovo je, u stvari konferencija za medije povodom predstojećeg beogradskog koncerta 21. aprila, tačno posle 40 godina od našeg prvog nastupa u Domu sindikata. Pre Beograda 18. aprila sviramo koncert u Zagrebu. Naš prvi koncert je bio u "Kulušiću", koji više ne postoji, pa ćemo svirati u "Tvornici". Želeo bih da se zahvalim učenicima Osnovne škole "Vožd Karađorđe" iz Aleksinca koji su mi poklonili tortu sa detaljima iz mojih pesma. Tu je i doktor sa šarenim pilulama, Tamara, lepa Janja, 442, Hvala i Goranki Matić koja je radila fotke za omot albuma "Pozitivna geografija", našem menadžeru Ganetu Pecikozi i posebno hvala Peci Popoviću koji je mnogo uradio za taj naš prvi koncert, koji nam je bio kum, nazvavši bend "Instruktori pozitivne geografije". Peca je tad bio urednik lista "Rok" i oni su nam štampali plakate za prvi koncert u Beogradu.

S obzirom na to da su se Bajaga i "Instruktori" 21. aprila 1984. pred prvu svirku rukovali sa svim posetiocima na ulazu u dvoranu Doma sindikata, novinare je zanimalo da li će se to ponoviti i sa ovim, jubilarnim koncertom.

- Nisam siguran - uzvratio je Bajaga.

- Hoćemo da napravimo repliku tog koncerta, da sviramo samo "Pozitivnu geografiju" i, ako baš budemo morali, još nekoliko pesama koje su nastale dok sam bio u "Ribljoj čorbi".

Foto V. Danilov

Da bude koncert što sličniji prvom. Rukovanje je brže išlo te '84, iz prostog razloga što tada nije bilo mobilnih telefona sa foto-aparatima, a ako krenemo još i slikanje to će potrajati i koncert bi sigurno kasnio. Palo mi je na pamet, u Novom Sadu postoji kafić u kome imaju moju figuru izrezanu od kartona, zove se Kartončilo. Ljudi dođu u kafić i slikaju se sa Kartončilom, tako da bi možda mogli da izrežemo celi bend od kartona.

U godini velikih jubileja, Bajaga i "Instruktori" planiraju i izložbu fotografija u Klubu RTS posvećenu karijeri benda, foto-monografiju sa izborom fotografija iz svih perioda karijere, i "živih" i studijskih, a Bajagić naglašava da priprema i zbirku pesama:

- Skupio sam konačno sve pesme koje sam pisao i za sebe i za druge i konačno ću objaviti zanimljivu knjigu.

Takođe, planirano je da povodom 40 godina karijere Bajaga i "Instruktori" održe i 40 koncerata po velikim gradovima.

- Bajaga je omiljen od Makedonije do Slovenije, od Amerike i Kanade do Australije - primetio je menadžer Pecikoza.

- On uopšte nema limit gde može da ide. Svake godine svira od 40 do 60 koncerata. Sada planiramo samo velike gradove. Već smo dogovorili 12 nastupa u novembru u Kanadi i Americi, a ovde smo skoro sve završili i zakazani su koncerti u 42 grada.

Otkrio je Bajaga da je tokom protekle četiri decenije najviše uživao u koncertima i snimanjima albuma.

- Uvek smo nalazili način da dođemo do naše publike - kazao je muzičar. - Komunicirali smo muzikom i pozitivnom energijom sa ljudima bez obzira na različite istorijske okolnosti koje su ponekada nesnosne. Što se tiče bivše Jugoslavije, svirali smo na svakom mestu gde je stigla struja i održali kontakt sa publikom svih ovih godina. Inače, najviše sam uživao u koncertima zbog razmene energije sa publikom i procesu pravljenja albuma, važnom za svaki bend.

Duca Marković, Peca Popović i Bajaga, Foto V. Danilov

Gosti "Voždovi" đaci

MEĐU Bajaginim gostima juče su bili i učenici OŠ "Vožd Karađorđe" iz Aleksinca i njihovi mentori, koji su muzičaru darivali tortu za divan dan. Naime, nakon što je direktorka te škole Maja Radoman Cvetičanin kupila bubanj kako bi đaci mogli da sviraju rokenrol, mnogi dobrotvori su im darivali instrumente, a pre tri dana od Bajage i "Instruktora" stigle su im dve gitare i pojačalo. Kako ove godine prave veliku turneju povodom četiri decenije rada, đaci koji su polaznici rokenrol radionice, zamolili su Bajagu da posle svega konačno poseti i njihov Aleksinac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)