VERNICI SPREČILI KONCERT: Nekadašnjem francuskom učesniku Pesme Evrovizije, homoseksualcu Hasanu Bilalu otkazan nastup zbog pretnji

Najavljeni koncert francuskog pevača homoseksualne orijentacije Bilala Hasanija u prostorijama bivše katoličke bazilike u Mecu izazvao je bes radikalnih katoličkih vernika. Upućene su i opasne pretnje, pa je koncert, predviđen za sinoć (sreda), morao da bude otkazan.

ВЕРНИЦИ СПРЕЧИЛИ КОНЦЕРТ: Некадашњем француском учеснику Песме Евровизије, хомосексуалцу Хасану Билалу отказан наступ због претњи

Foto:Prntskrin Instagram/ iambilalhassani

Bilal, koji ima 23 godine, poznat je po tome što je predstavljao Francusku na pesmi Evrovizije 2019. godine, kada je zauzeo 16. mesto. Nastupa našminkan, sa ženskom odećom i frizurom.

Pevač čiji su roditelji poreklom iz Maroka trebalo je da održi koncert u nekadašnjoj crkvi Sen Pjer o Nonen iz 4. veka, koja je restaurirana i sada služi za organizaciju kulturnih događaja u Mecu. To je, međutim, izazvalo indignaciju među tradicionalnim vernicima. Najradikalniji katolici pretili su ne samo Bilalu, već i njegovoj publici.

Sve je počelo porukom na blogu kolektiva "Katolička Lorena" koji su 28. marta poručili da se radi o skrnavljenju i pozvali hrišćanske vernike na zajedničku molitvu ispred zdanja u vreme kada je bio predviđen koncert. Nastup Bilala su ocenili "pornografskim".

Uvredu su smatrali tim većom jer je koncert bio predviđen u svetoj sedmici pred katolički Uskrs. Pobunila se i krajnja desnica.

Vest se brzo proširila, pa su se pojavila strahovanja i od dolaska predstavnika ekstremne desnice ne samo iz Meca i regiona, već i šire. Istovremeno, skup podrške ispred bivše crkve najavile su i Bilalove pristalice i branioci prava LGBT populacije, koje su podržali krajnji levičari i feministkinje, pa je postojala opasnost od međusobnih sukoba.

- Imajući u vidu pretnje upućene Bilalu Hasaniju i njegovoj publici u kontekstu njegovog koncerta u Mecu, sa žaljenjem i tugom celog produkcijskog tima i umetnika, odlučili su da otkažemo koncert, ne želevši da događaj postane mesto pojačane napetosti i zlonamernosti – poručili su organizatori.

Istovremeno, poslanik vladajuće stranke "Renesansa" iz Meca Lidovik Mendes je poručio da će od ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena zatražiti rasformiranje identitetnskih grupa koje su pretile Bilalu.

Regovao je i gradonačelnik Meca Fransoa Grodidije.

- Uvek ću se suprotstavljati mračnjaštvu i ekstremizmu kakvi god da su – poručio je i podsetio između ostalog da je ova građevina već petsto godina desakralizovana.

Ova nekadašnja romanska crvka je 1556. godine prešla u civilnu upotrebu. Služila je kroz istoriju kao vojno skladište, kasarna, bolnica i vojni zatvor.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista