JEDINO JE NEBO GRANICA: Ana Štajdohar o seriji "Popadija" za koju je radila muziku, solo albumu, braku i deci

V. M. P.

30. 11. 2022. u 11:21

PEVAČICA Ana Štajdohar jedan je od autora muzike za seriju "Popadija" koja je posle prve emitovane epizode uzburkala duhove, dok je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije ocenio da je "Popadija" ismevanje crkve. Ana za naš list kaže da joj se tema serije odmah svidela, jer na duhovit način prikazuje sudar tradicionalnog i modernog, starog i novog vremena.

ЈЕДИНО ЈЕ НЕБО ГРАНИЦА: Ана Штајдохар о серији Попадија за коју је радила музику, соло албуму, браку и деци

Foto Ivan Dinić

- Glavna junakinja Desa ima sve karakteristike mlade i ambiciozne žene današnjice koja je odrasla gledajući "Seks i grad". Oslobođena je patrijarhata i nametnutih normi tradicionalnog ponašanja žene. Zbog ljubavi se odlučuje da započne život na selu i postaje popadija. Volećete ovu seriju, sigurna sam. Mi smo uživali radeći muziku - rekla nam je Ana, koja je muziku za "Popadiju" radila sa suprugom, saksofonistom Nikolom Demonjom, Goranom i Jovanom German i Srđanom Tanaskovićem.

Priznaje da svako od njih ima donekle drugačiji muzički ukus i to vidi kao prednost.

Poslovne zadatke dele na logičan način, po principu šta je kome muzički blisko i u čemu više vlada. Kada postoji potreba za jakim i specifičnim vokalom, pridružuje im se Bojana Stamenov.

- Muzika za seriju "Popadija" žanrovski je pretežno sint pop zvuk "novih osamdesetih", a to je totalno moja sfera - otkriva nam Štajdoharova. - Lako sam napisala "Hoću, hoću", desila mi se gotovo u momentu. Pesma govori o svemu onome što mlada, ambiciozna žena današnjice hoće i želi. Dok sve to pokušava da stekne i doživi, ona shvata šta je ono što joj zaista treba i bez čega sve drugo nema veliku vrednost. Ovo je, inače, jedna od tema kojom sam se bavila i na mom albumu koji je sada u završnoj fazi. Njemu se posebno radujem. To će biti neka vrsta dnevnika mojih misli, zapažanja i osećanja. Shvatila sam da je jedini pravi put da pišem o temama koje su meni lično zaista interesantne. Želela sam da se pomerim od dosadašnjeg muzičkog identiteta, pre svega izborom tema i načinom na koji ću o njima pevati. I uspela sam, čini mi se. Ja se menjam kroz vreme, svet se menja, pa mi je logično da se i moja muzika promeni. Posmatrala sam pojave u društvu, savremenu ženu, navike, društvene mreže, dodala neka lična sećanja i osećanja i napisala priče. Kada su tekstovi bili gotovi, počela sam da pravim muziku. Obrnula sam redosled.

Nije ovo prvi put da se Ana bavi primenjenom muzikom. Nikola i ona su okupili prijatelje i saradnike i prvi angažman koji su dobili bio je prilika da rade muziku za seriju Nikole Koja "Čudne ljubavi". Bilo je to njihovo vatreno krštenje. Čak su imali čast da se pojave u jednoj sceni sa mnogim velikanima našeg glumišta. Veli Ana da je ona totalno za, što se tiče glume:

- Nisam do sada imala priliku da glumim, ali ako sam sa 160 centimetara visine više puta šetala pistom, onda da kažemo da je samo nebo granica.

Na pitanje kakav je njen muž što se poslovne saradnje tiče i kako funkcioniše brak dvoje muzičara, Ana nam odgovara da se Nikola i ona muzički vrlo razlikuju i drugačije čuju muziku, što je zgodna okolnost.

- On nekad meni otkrije novi vidik, nekad ja njemu - iskrena je Ana.

- I skroz je okej ako se ne složimo oko neke muzičke ideje. Mislim da nije nikakav problem ako su životni partneri u istoj branši, dokle god ne sputavaju jedno drugo, i dokle god svako ima svoju "nišu" u kojoj je slobodan da se izrazi. To važi i za život.

NORMALAN PORODIČNI ŽIVOT

ANA je u braku sa Nikolom rodila ćerku Niu i sina Lava. Kaže da je njihov privatni život baš takav kako se i zove - privatan i rekla bih normalan.

- Naša deca znaju čime se bavimo, ne doživljavaju to kao neku neobičnu profesiju - objašnjava nam pevačica.

- Jasno im je da se razlikujemo od drugih roditelja utoliko što nemamo standardno radno vreme i što nas viđaju u medijima. Čudili su se kao mali kada bi nas videli na televiziji, ali je i to vremenom postala obična stvar. Oni nas znaju kao takve i njima to ne predstavlja nešto neobično, već su to jednostavno njihovi mama i tata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!