OTKAZAO ILI OTKAZAN? Zid za koncerte Rodžera Votersa u Poljskoj

Novosti online

25. 09. 2022. u 23:59

STAVOVI Rodžera Votersa po pitanju rata u Ukrajini nisu popularni u Poljskoj, a tome nikako nije pomoglo ni njegovo pisano prepucavanje na Tviteru sa prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom.

ОТКАЗАО ИЛИ ОТКАЗАН? Зид за концерте Роџера Вотерса у Пољској

Foto EPA

Zbog toga su njegovi planirani koncerti u Krakovu pod znakom pitanja. Isprva su danas lokalni mediji izvestili da je osnivač „Pink flojda“ otkazao nastupe u Krakovu zbog besa Poljaka prema njegovim stavovima o ratu u Ukrajini i kritikama koje je uputio liderima te zemlje. Direktor hale u kojoj je planiran koncert Lukaš Pitko rekao je da je Votersov menadžer odlučio da otkaže koncerte „bez davanja razloga“.

Međutim, Voters je na Fejsbuku kasnije objavio da su „zaključci da su on ili njegovi menadžeri otkazali predstojeće nastupe pogrešni“.

- Nismo otkazali - istakao je Voters, tvrdeći da su gradski oci Krakova zapretili da će održati sednicu na kojoj bi ga proglasili personom non grata, zbog „mojih napora da ohrabrim sve učesnike katastrofalnog rata u Ukrajini, posebno vlasti SAD i Rusije, da dođu do mirnog rešenja“.

Zašto je Voters na tapetu

Osnivač kultnog britanskog benda „Pink flojd“ poznat je po svojim antiglobalističkim stavovima i čestom suprotstavljanju zvaničnoj politici zapadnih zemalja. Veliki je kritičar NATO-a i američke spoljne politike, zbog čega je ranije bio na meti kritika, posebno zbog stavova o sukobu u Siriji.

Od početka rata u Ukrajini, Voters je zagovarao da stanovište da je Zapad, na čelu sa SAD, u velikoj meri odgovoran za situaciju u Ukrajini. Zbog toga se nedavno oglasila i prva dama Ukrajine Olena Zelenska, rekavši mu da prekine da „kritikuje njenog supruga zbog ruske invazije, već da pita Putina za mir“.

Voters je nakon toga odgovorio u otvorenom pismu u kom je okrivio ekstremne nacionaliste u Ukrajini što su usmerili zemlju u pravcu katastrofalnog rata. Nakon njegovih komentara, gradski oci Krakova, gde je planirano da Voters nastupi narednog proleća, zakazali su sednicu na kojoj će se glasati o proglašavanju Votersa sa personu non grata.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati