OD "ZLATNE" DO MAJSTORSTVA: Dodelom nagrada završen 61. Sabor trubača u Guči, popijeno 300 tona piva i pojedeno 40 .000 porcija kupusa

V. ILIĆ

09. 08. 2022. u 06:24

PROGLAŠENjEM pobednika 61. Dragačevskog sabora trubača u Guči, u nedelju uveče, spuštena je zavesa na ovogodišnje izdanje najveće fešte te vrste na svetu.

ОД ЗЛАТНЕ ДО МАЈСТОРСТВА: Доделом награда завршен 61. Сабор трубача у Гучи,  попијено 300 тона пива и поједено 40 .000 порција купуса

Foto Z. Jovanović

"Zlatnom trubom" našeg lista okitio se Dragan Pavlović iz Guče, za Prvu trubu proglašen je Elvis Bajramović iz Bojnika, najbolji orkestar je bio orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, dok je najizvornije muzicirao Marko Trnavac iz Mršelja kod Požege.

Nagrađeni trubači vele da je san svakog trubača da osvoji nagradu u Guči, te da je ovo za njih početak novog života. Najveću sreću doživeo je Krstić, koji će nakon osvojene naše "Zlatne", i dve nagrade za najbolji orkestar, biti proglašen za majstora trube.

- Sve je počelo sa "Zlatnom", a onda su došle i druge nagrade - rekao nam je Bojan Krstić.

- Jer, kada osvojiš "Zlatnu", posle toga više ništa nije isto. Onda više radiš, trudiš se da opravdaš to zvanje i onda dolazi uspeh. Mojoj sreći nema kraja, jer će moje ime dogodine biti uklesano na ploči majstora trube, i to ovde, u prestonici trube - Guči.

Najveću sreću za svoj kraj pripredio je Elvis Bajramović, koji je Prva truba ovogodišnjeg, ali i Sabora iz 2019. godine. Nagradu, veli, nije očekivao. Ipak, stručni žiri bio je opčinjen njegovom virtuoznošću kada je zasvirao pesmu "Avaj, avaj močavo", ali i čoček.

- Čeka nas narod ispred opštine, u Bojniku, rodnom gradu priređuju nam doček kao velikim pobednicima - ispričao nam je Elvis.

- Veoma sam uzbuđen i srećan, ovu nagradu nisam očekivao, ali i ona će naći svoje mesto na polici. Mislio sam da ćemo dobiti neko drugo priznanje, bilo je realno da ovo pripadne nekom drugom. Naša pobeda je za sam Bojnik velika stvar. Opština je to znala da podrži, tokom predtakmičenja, a sada je ceo grad u našim bilbordima, sugrađani nas prepoznaju, bodre i navijaju za nas. Evo sada i ovaj svečani doček, kao da smo osvojili Vimbldon. Nama to mnogo znači.

Posećenost na ovogodišnjem Saboru bila je rekordna u odnosu na prethodnih pet godina. Kroz malu varoš prethodnih pet dana prodefilovalo je nekoliko desetina hiljada saboraša, koji su u Guču dolazili bukvalno iz svih krajeva sveta, pa čak i iz Australije, Portugalije i Francuske, a tradicionalno najviše stranaca je bilo iz Slovenije.

Ugostitelji su, uglavnom, zadovoljni pazarima. A, kako i ne bi, kada se, prema nekim procenama, u Guči u vreme saborovanja popilo više od 300 tona piva, pojelo oko 3.500 jagnjadi i prasadi. Oko 40.000 porcija svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca slistili su saboraši, a broj pojedenih pljeskavica meri se desetinama hiljada. Možda bi i ove cifre bile više da su cene bile skromnije, i da se cenovnici nisu bukvalno menjali iz sata u sat. Tako su u jednom momentu - u subotu uveče, kada je bila najveća gužva, cene skočile toliko da je porcija kupusa izašla na 700 dinara, kilogram jagnjetine skoro 4.000, a pivo čak 600 dinara.

Foto Z. Jovanović

NAJBOLjI POJEDINCI

ZA najboljeg bubnjara na 61. Saboru proglašen je Emanuel Zećirović iz orkestra Isidora Zećirovića iz Bojnika. Najbolji tenorista je Miloš Momčilović iz orkestra Danijela Jokanovića iz Šida. Stefan Ibrahimović iz orkestra Stefana Mladenovića, Vranje, najbolji je basista. Stručni žiri je ocenio da je orkestar "Timočki veseljaci" iz Knjaževca najbolje odsvirao kolo, dok je pesmu najbolje odsvirao orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića iz Arilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni