GUČA HVATA ZALET ZA NAJVEĆU FEŠTU: U toku su poslednje pripreme pred 61. Dragačevski sabor trubača, svi sadržaji su besplatni

V. ILIĆ

03. 08. 2022. u 16:49

U MALOJ dragačevskoj varoši, u toku su poslednje pripreme pred najveću trubačku feštu na svetu.

ГУЧА ХВАТА ЗАЛЕТ ЗА НАЈВЕЋУ ФЕШТУ: У току су последње припреме пред 61. Драгачевски сабор трубача, сви садржаји су бесплатни

Foto Z. Jovanović

Organizatori se nadaju da će 61. po redu Sabor, koji počinje u petak, biti po posećenosti rekordan u poslednjoj deceniji, jer su svi smeštajni kapaciteti u Guči i Lučanima planuli, a već danima se traži krevet više.

- U krugu od 30 kilometara ne možete naći slobodan krevet za prenoćište - kaže za naš list Milivoje Dolović, predsednik Saborskog odbora.

- Ljubitelji limenih instrumenata i najluđeg provoda stigli su ne samo iz Srbije već iz zemalja regiona i Evrope. Ono što nas raduje je da prvi put stižu gosti iz Portugalije.

Posetioci traže smeštaj u susednim mestima, u Požegi, Čačku i Ivanjici, jer je kod nas sve puno.

Foto D. Karadarević

Bogat muzički program biće uređen pod palicom čuvenog majstora trube Dejana Lazarevića, a domaćin Sabora biće košarkaška legenda Radmilo Mišović. Već u petak, na glavnoj bini grunuće trube trostrukog dobitnika "Zlatne trube", dara "Večernjih novosti" Dejana Jevđića, kao i majstora trube Dejana Petrovića.

- Vrata Guče u doba Sabora širom su otvorena - objašnjava Dolović.

- Svi programski sadržaji su besplatni za saboraše, nismo hteli dodatno da opterećujemo njihov budžet i to je kod nas tradicija već godinama. Neće biti naplatnih rampi na ulazu i javne površine su besplatne. Ono na šta mi ne možemo da utičemo jedino jesu individualni posedi koje meštani izdaju za parking automobila, a čija je cena, opet, pristupačna za svačiji džep.

Foto D. Karadarević

Ugostitelji već danima doteruju ambijent u svojim restoranima i kafanama, razapinju se ogromne šatre pod kojima će biti mesta i za više od hiljadu duša. Iako se cenovnici još drže u tajnosti, saznajemo da će cene dragačevskih specijaliteta i pića varirati od objekta do objekta, pa će se tako pivo prodavati od 280 do čak 500 dinara, porcija kupusa će stajati oko 500 dinara, praseće pečenje za kilogram od 2.000 do 2.500, a jagnjećeg i do 3.500 dinara.

Iako saborska fešta zvanično startuje 5. avgusta, u hotelu koji je nekada nosio ime nagrade "Novosti" - "Zlatna truba", a sada hotel "Nordik", zagrevanje za trubačku žurku počinje sutra, u 22 sata, kada će koncert održati Dejan Petrović i "Big bend", a posle njega nastupiće i Vladimir Ivanović, pobednik 60. Sabora trubača u Guči. Veselo će biti u dragačevskoj varošici i u četvrtak, 4. avgusta, kada će ovde nastupiti Dejan Matić sa svojim bendom, a sve će opet biti začinjeno trubom Ivanovića. Nakon toga slede saborske večeri, kada će u "Zlatnoj trubi" gostovati najbolji trubački orkestri Srbije, poput Dejana Lazarevića, Marka Trnavca...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave