OTAC I SIN ZATVARAJU GUČU: Na 61. Dragačevskom saboru i "Trubački orkestar Bobana i Marka Markovića"

Novosti online

29. 07. 2022. u 10:18

NA 61. Dragačevskom saboru trube, koji će u Guči biti održan od 5. do 7. avgusta, na veliku radost publike nastupiće i "Orkestar Bobana i Marka Markovića".

ОТАЦ И СИН ЗАТВАРАЈУ ГУЧУ: На 61. Драгачевском сабору и Трубачки оркестар Бобана и Марка Марковића

Foto: Promo

Otac i sin, muzičari svetskog renomea, predstaviće se poslednje festivalske večeri i tako zatvoriti manifestaciju.

Boban Marković (58), poreklom iz Vladičinog Hana, profesionalno je počeo da se bavi trubom već u 16. godini i vrlo brzo se vinuo u zvezde. Imao je 20 godina kada je formirao "Trubački orkestar Bobana Markovića", koji je tada debitovao baš u Guči i posle četiri godine osvojio prvu nagradu. Uskoro je postao najnagrađivaniji orkestar Sabora i ime bez kojeg festival ne bi bio to što jeste.

I dalje se prepričava anegdota sa jednog od nastupa u Guči, kada je u takmičarkom delu Marković, umesto pobedničke, virtuozno izveo čuvenu numeru Milivoja Miće Markovića iz serije "Otpisani".

Boban je odavno otvorio i stranice internacionalne karijere, a publika je dobro upamtila njegov nastup na mađarskom festivalu "Siget", pre koncerta planetarno popularnog mančesterskog "Oejzisa". Grupa braće Galager morala je da sačeka da orkestar Markovića, po želji prisutnih, izađe na bis po ko zna koji put. Publika je tada pala u trans i počela da baca novčanice na binu.

Saradnja sa Emirom Kusturicom i Goranom Bregovićem, rad na muzici kultnih filmova "Arizona drim" i "Andergraund", izvođenje hitova "Mesečina" i "Kalašnjikov" - sve je to upisano u njegovu biografiju. A onda mu se, pre 10 godina, pridružio sin Marko koji je morao da svira 10 sati dnevno da bi postao deo orkestra. Tada je nastao "Trubački orkestar Bobana i Marka Markovića", a sin je postao glavni solista i aranžer benda. Njihov album "Džipsi manifesto" iz 2013. američki onlajn muzički magazin World music central izabrao je za najbolji album, a muzički magazin Songlines uvrstio u listu 50 najvećih svetskih instrumentalista. Boban je na toj listi jedini trubač.

I otac i sin našli su se u glavnim ulogama u dokumentarnom filmu sa poznatim romskim muzičarima - "Usti Opre", a stariji Marković, koji je imao glavnu mušku ulogu u filmu "Guča", sada davne 2006. godine, proglašen je za "ambasadora Guče". n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!