JORGOS DALARAS OTVORIO 23. GITAR ART FEST: Grčki muzičar održao dvočasovni koncert

Tanjug

18. 05. 2022. u 00:36

MUZIČKI festival "Guitar Art Fest" (GAF) otvoren je večeras u svom 23. izdanju u velikoj sali Mts dvorane dvočasovnim koncertom popularnog grčkog pevača Jorgosa Dalarasa.

ЈОРГОС ДАЛАРАС ОТВОРИО 23. ГИТАР АРТ ФЕСТ: Грчки музичар одржао двочасовни концерт

Foto Tanjug

Zanimljivo je da prvi put u istoriji festivala nije bilo svečane, zvanične ceremonije otvaranja, nijednog govornika, već se odmah direktno prešlo na koncert.

- Dobro veče - obratio se grčki pevač sa gitarom publici na čistom srpskom jeziku, da bi ipak brzo prešao na engleski.

- Ovo je sve zaista neverovatno. Mi smo tu, vi ste tu. Konačno se vidimo - rekao je Dalaras i dodao ponovo na srpskom - "Hvala puno".

Na scenu su prvo izašli muzičari, njegov bend, koji su krenuli sa instrumentalnim deonicama, da bi zvezda večeri Dalaras malo kasnije izašao, a publika u prepunoj Mts dvorani ga pozdravila burnim, dugim aplauzom i povicima oduševljenja.

Gitar art festival će trajati do 21. maja u Beogradu pod sloganom „Etno”, što asocira na izvornu i autentičnu muziku sveta, koju će izvođači iz 20 zemalja predstaviti u njenom savremenom obliku.

Foto Tanjug

Ovogodišnja edicija festivala gitare je spojila španski flamenko, portugalski fado, grčki buzuki, argentinski tango, rusku balalajku i balkanski etno.

GAF nosi titulu jednog od pet najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu, a najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu, kao Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Naravno, u tu veličanstvenu grupu svetskih imena upisao se i grčki umetnik Dalaras, veoma popularan pevač čija karijera neprestano traje decenijama, od daleke 1967. godine.

Večeras intimni muzički spektakl bio je peti beogradski koncert jednog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike.

Dalaras je tokom puna dva sata izveo mnoge hitove iz karijere duge 55 godina.

Ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara ga je pratio kao na pravoj fešti, a među njima su bile poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu.

Foto Tanjug

Velika kolekcija dinamičnih, kratkih i brzih pesama obradovala je auditorijum na koncertu čije su karte bile gotovo rasprodate.

Dalaras je posebno oduševio publiku kada je na grčkom izveo srpski hit "Mesečina" prema kompoziciji Gorana Bregovića za antologijski film "Andergraund (Underground)" (1995) Emira Kusturice.

Publika ove hipnotičke noći je stalno želela još i nije dopustila da im favorit ode sa pozornice bez dva bisa, i tako su se ponovo sreli sa srpskom baštinom i Goranom Bregovićem - rok baladom "Te noći kad umrem, kada odem, kad me ne bude" grupe "Bijelo dugme", u grčkoj verziji.

Dalaras je bio apsolutno oduševljen i samo je na kraju emotivno, nadahnuto ponavljao publici "Hvala vam", uz široki osmeh koji nije skidao sa lica.

Na Gitar Art festivalu će do 21. maja nastupati i fado princeza - umetnica Sara Koreja na svom prvom koncertu u Beogradu 19. maja u Zadužbini Ilije M. Kolarca, dok će isto veča na istom mestu flamenko spektakl prirediti domaća pevačica Tamara Jokić sa projektom “Transibérica”.

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 21. maj takođe u Mts dvorani, kada će jedan od najboljih gitarista sa ovih prostora Miroslav Tadić održati prvi put solo koncert.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad