SKANDAL PRED EVROVIZIJU: Jugoslavija je besnela zbog Lepe Brene (FOTO/VIDEO)

D.B.

12. 05. 2022. u 19:07

LEPA Brena, tada mlada nada jugoslovenske muzičke scene, a danas legenda naše estrade sa ansamblom "Slatki greh" 1983. godine borila se za mesto na "Pesmi Evrovizije" do koga, na razočarenje velikog dela tadašnje države, nije uspela da dođe.

СКАНДАЛ ПРЕД ЕВРОВИЗИЈУ: Југославија је беснела због Лепе Брене (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Iako mnogi nisu bili sigurni da li im se mlada pevačica dopada ili ne, jedno je jasno - nikoga nije ostavljala ravnodušnim.

O njenom velikom gubitku pričalo se danima, novinari su nedeljama lamentirali nad ovom, može se, ako je sudeći po novinskim naslovima, reći "nacionalnom tragedijom".

"Džuli" pobedila "Cileta"

O pokušaju Lepe Brene da se dokopa Evrovizijske scene pisala je i "Ekspres politika"

- Lepa Brena ili Fahreta Jahić kako joj je pravo ime do početka godine je bila kafanska pevačica. Imala je stalan orkestar "Lira Šou". Posle gostovanja u beogradskom hotelu "Tašmajdan" zapala je za oko kompozitoru narodne muzike Milutinu Petroviću.

Tada je i napisana čuvena pesma "Čačak, Čačak" koja je u izvođenju Brene postala veliki hit.

- Lepa Brena, iako je postala poznata širom zemlje nije se odrekla kafane – pisala je tada "Ekspres politika".

Ipak, i pored oduševljenja glasom i stasom jedinstvene Fahrete i pesmom "Sitnije, Cile sitnije", na "Evroviziju" je te godine otišao Danijel Popović sa pesmom "Džuli".

- Ni narodnom žiriju ne možeš podvaliti, zna on šta je zabavno, a šta narodno. Džuli je dakle prva, a naša Lepa Brena tek sedma na domaćem izboru za pesmu Evrovizije. Sramota. Jašta - pišu "TV Novosti" u tekstu pod nazivom "Grešno Cile Mile" u izdanju od 11. marta 

Kako se dalje navodi, narod se tako definitivno razočarao u žirije jer nisu glasali za ono što "narod voli", što je bilo "vedro, veselo, lepo, okretno, uz bubnjeve".

- Lepa Brena nema u svemu tome šta da žali, ali bi nam bilo mnogo milo oko srca da je kojim slučajem u finalu, pa da je 23. aprila u Minhenu čuje – a još više  - vidi i ona naša radnička klasa privremeno zaposlena u inostranstvu. Može se zamisliti kakvo bi to bilo veselje.

- Sitnije, Cile, sitnije, ne pali. Svejedno što je uzburkalo domaće finale. Ne može "Sitnije Cile, sitnije", može samo krupnije. Ali kako ćemo pravo, mi tih para i nemamo za neko eventualno finale – da je Brena otišla. Jer šta bi ona tamo mogla da učini nego da pobedi! Zar bi zaista naš slatki greh mogao negde da bude sedmi?

Crni petak

Branka Otašević se u tekstu "Politike" zapitala "Kako to da je izgubila Lepa Brena, a dobio nevini Danijel?"

Koliko je narod bio razočaran govori i njena kolumna pod nazivom "Crni petak".

Kako se navodi, narod je "danima praznio bes" u krugu porodice, a zatim se rasprava o "sudbonosnom pitanju" od ponedeljka nastavila na radnim mestima, kancelarijama, i "nešto manje po fabrikama širom zemlje".

Na televiziji se, navodi se, tih dana prikazivao i drugi program, filmovi, serije... Ali, narod je imao preča posla - morali su "zajednički da ožale Brenu".

- No ta sjajna cura koja tako dobro radi svoj posao, valjda i nije toliko pogođena ovakvim ishodom kao njeni obožavaoci. Nedavno je s pravom izjavila, da sve što se o njoj piše ili oko nje dešava, kako god da je, zapravo ide njoj u prilog.

Cela Jugoslavija besna zbog voljene Fahrete

O debaklu Lepe Brene pisao je i legendarni Bogdan Tiranić za "Borbu" istakavši da ni poskupljenja troškova života, namirnica, a ni nestašice svakojakih proizvoda nisu uspeli "da podignu puls nacije" kao učešće Lepe Brene u "Pesmi Evrovizije".

Kako navodi, "ovaj poraz se, po svemu sudeći, ispilio iz nekakve nameštaljke, koja je dovela do opštenarodnog referenduma nezapamćenih razmera. Muzikolozi i piljari, akademici i kafanski klupoderi, operske dive i periferijske pevaljke, sociolozi i fenomenolozi, domaćice i mudraci. Jednom rečju, svi, svi, svi zapenušavo raspredaju ovih dana da li bi "Cile" sitno zabiberio Evropi.

Broj novinskih tekstova posvećenih istoj temi, tvrdi, narastao je do cifre od nekoliko hiljada.

- Jadni Danijel, čovek koji se usudio da pobedi Lepu Brenu, ne samo da zaslužuje odijum kao plagijator Šejken Stivensa, već valja razmisliti da li je za njega dovoljna kazna što se zapravo zove Milan. Neka se povede računa o bezbednosti tog napuderisanog dečaka.

- Da se nije sama pojavila, trebalo bi je izmisliti. Pošto je već tu ništa nas ne sprečava da kažemo kako je njena pojava od izvanredne važnosti.

Na takmičenju za "Pesmu evrovizije" 1983. u Minhenu pobedila je predstavnica Luksemburga, dok je u Jugoslaviji toliko ocrnjena "Džuli" zauzela odlično četvrto mesto u Evropi.

BONUS VIDEO - PRVI, NAJMLAĐI, NAJUSPEŠNIJI: Zanimljivosti iz bogate istorije Pesme Evrovizije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)