LAKO JE ŽIVETI OD TUĐE MUKE: "Novosti" istražuju da li će srpski muzičari tužiti "Kroacija rekords"

D. B. M. - V. M. P.

20. 01. 2022. u 10:51

KADA je po raspadu Jugoslavije 1991. godine tada najveća diskografska kuća "Jugoton" iz Zagreba pripala državi Hrvatskoj, ime joj je promenjeno u "Kroacija rekords", a ubro nakon toga je i privatizovana. U fonoteci "Kroacija rekords" se nalazi više od 70.000 muzičkih snimaka i 14.000 nosača zvuka sa kompozicijama autora iz svih republika bivše SFRJ. Međutim, posle odluke Ustavnog suda Hrvatske, konačno jasno da "Kroacija rekords" nije sprovela privatizaciju na pravi način, već su otuđili izuzetno vrednu diskografsku imovinu i decenijama, kršeći autorska prava, zarađivali milione.

ЛАКО ЈЕ ЖИВЕТИ ОД ТУЂЕ МУКЕ: Новости истражују да ли ће српски музичари тужити Кроација рекордс

Dejan Cukić i Srđan Marjanović / Foto V. Danilov

Sud je utvrdio da vrednost audio snimaka iz zaostavštine "Jugotona", na osnovu kojih se rade novi snimci i kompilacije, nikada nije procenjena, niti je za njih "Kroacija rekords" išta platio.

Na ovu vest, izvođači iz Srbije koji su nekada objavljivali za "Jugoton" različito reaguju. Dok oni koji i danas sarađuju s "Kroacija rekordsom" ne žele da komentarišu odluku Ustavnog suda Hrvatske, drugi nameravaju da tuže ovu diskografsku kuću.

- Oštećeni smo, ali još nismo odlučili šta ćemo da preduzmemo - kaže, za "Novosti", Zoran Kostić Cane, frontmen "Partibrejkersa", koji su svoj debitantski album sa hitovima "Hiljadu godina", "Ulični hodač" i "Stoj Džoni", 1985. objavili za "Jugoton". - Planiramo da se konsultujemo sa advokatom, da vidimo šta može da se uradi. Bojim se da će se sve završiti na tome da je prošlo mnogo vremena i da je teško dokazati ko je i koliko oštećen. Normalno je da dobijemo novac koji smo pošteno zaradili. Lako je živeti od tuđe muke.

"Električni orgazam" je tokom osamdesetih objavio skoro sve svoje singlove i albume za "Jugoton", ali osnivač grupe, pevač i gitarista Srđan Gojković Gile nije želeo da komentariše odluku Ustavnog suda Hrvatske.

Foto: Ata images

- I dalje sarađujem sa "Kroacija rekordsom" - kratko nam je rekao Gile.

I Bora Đorđević, vođa srpske rok grupe "Riblja čorba", kaže nam da sa hrvatskom diskografskom kućom ima dobru saradnju:

- Nemamo primedaba na saradnju sa "Kroacija rekordsom". Nedavno smo dogovorili reizdanje albuma "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju". To je peti album "Riblje čorbe" koji smo 1984. snimili za "Jugoton" i na njemu su hitovi "Kazablanka", "Kad hodaš", "Ravnodušan prema plaču", "Priča o Žiki Živcu"... Sa njima imamo korektnu poslovnu saradnju. Što se tiče Džonija Štulića koji godinama govori da su ga "Jugoton" i "Kroacija rekords" pokrali, nadam se da će ostvariti svoja prava.

Na početku muzičke karijere Dejan Cukić je bio u grupi "Bulevar". Iako je u to vreme sarađivao sa "Jugotonom", Cukić smatra da posle privatizacije ove diskografske kuće nije ni u kom smislu oštećen.

- Nisam mnogo objavljivao u "Jugotonu". Samo dva singla na početku karijere - kazao je Cukić za naš list.

Foto ATA images

Jugoslovenska zvezda rok muzike, kantautor i gitarista Srđan Marjanović nam je rekao da ne zna da li je među oštećenima.

- Ako su svi drugi oštećeni, možda sam i ja - govori nam. - Prošlo je mnogo vremena i teško je utvrditi šta se događalo tih godina. Prava autora iz Srbije štiti Sokoj, pa pretpostavljam da će se angažovati i po tom pitanju. Sudski spor će, ako ga bude, morati da pokrene Sokoj. Nadam se da će, ipak, uspeti da se dogovore. Nije lako opstati u ovim vremenima, pogotovo kad je muzika u pitanju. Ploče i diskovi se gotovo ne prodaju, zbog raznih tehnoloških novotarija. Novca ima na internet platformama, a ne u diskografskim kućama. Nadam se da će se ovaj problem rešiti tako da svi budu sretni i zadovoljni. Imao sam korektne odnose sa "Jugotonom", a moj poslednji dupli album, koji je izašao pre godinu dana, objavio je "Jugoton - Kroacija rekords".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)