KO JE LJILJANA KOJOJ JE ZDRAVKOVIĆ POSVETIO NAJLEŠE STIHOVE? Istina o romansiranim scenama iz Bjelogrlićevog filma "TOMA"

S. K.

29. 09. 2021. u 13:29

FILM "Toma" Dragana Bjelogrlića, danima niže uspehe i puni bioskope širom Srbije. Gledaoci s uživanjem i tugom gledaju prikazane uspomene i događaje o životu jednog od velikana srpske muzike. Međutim, film je pored velikog autobiografskog dela, dopunjen i fiktivnim scenama, koje zapravo i nisu bile deo Tominog života.

КО ЈЕ ЉИЉАНА КОЈОЈ ЈЕ ЗДРАВКОВИЋ ПОСВЕТИО НАЈЛЕШЕ СТИХОВЕ? Истина о романсираним сценама из Бјелогрлићевог филма ТОМА

Foto privatna arhiva

Neke situacije prikazane u filmu "Toma" prikazane  su  na romansiran način, jedna od njih jeste scena sa LJiljanom, kojoj je on posvetio pesmu. Međutim, istina je drugačija. Čuvena pesma Tome Zdravkovića " Za LJiljanu" nastala je sticajem drugačijih okolnosti. On je ovu prelepu pesmu napisao i posvetio, glumici LJiljani Blagojević. 

Oni su, svojevremeno, zajedno snimali seriju “Doktorka na selu”, i tom prilikom LJiljana se svidela Tomi. Iako se nikada nisu upuštali u ljubavnu romansu, Toma je LJilji napisao pesmu, a ona je kasnije priznala da joj je zbog toga bilo veoma neprijatno.

Snimanje filma i serije "Toma" / Foto V. Danilov

 

- Toma je bio dobar i pošten kolega. Nije bio glumac, ali je imao veliki talenat za glumu. Bio je jedan od naših najvećih kantautora i, da je živeo u Francuskoj, bio bi svetska zvezda, rekla je o Tomi, jednom prilikom, glumica LJiljana Blagojević.

Foto A. Stevanović

LJiljana Blagojević

Takođe, ovo nije jedina scena koja sadrži fiktivne elemente. Doktor kog u filmu igra Petar Venčina, prema navodima, nije bio u Tominom životu, bar ne na taj način. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu