BRIŠU GRANICU IZMEĐU KLASIKE I ROKA: Nele Karajlić i Stefan Milenković najavili zajednički spot i koncert na "Tašmajdanu"

M. Ćunković

15. 09. 2021. u 09:45

PROSLAVLjENI muzičari Stefan Milenković i Nele Karajlić najavili su juče, na konferenciji za novinare u Narodnom muzeju u Beogradu, zajednički autorski projekat "Rok el klasiko", koji će predstaviti srpskoj publici na Svetski dan muzike, 21. juna 2022. na stadionu "Tašmajdan".

БРИШУ ГРАНИЦУ ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И РОКА: Неле Карајлић и Стефан Миленковић најавили заједнички спот и концерт на Ташмајдану

Foto V. Danilov

Predstavnici medija odgledali su i spot "Gile i Čajkovski" koji otvara ovaj projekat u organizaciji platforme "Srbija stvara". Reč je o specifičnom spoju muzike "Zabranjenog pušenja" i Petra Iljiča Čajkovskog, odnosno, pesme "Gile šampion" i deonica iz baleta "Labudovo jezero" u interpretaciji Stefana Milenkovića. Spot je sniman upravo u Narodnom muzeju.

Čuveni violinista je napomenuo da je učestvovao u velikom broju muzičkih eksperimenata do sada, a da posebna očekivanja ima od saradnje sa Neletom.

- Nemam omiljenu pesmu grupe "Zabranjeno pušenje", ali veoma volim stvaralački rad Karajlića - napomenuo je Milenković.

- Srećan sam što u našem zajedničkom projektu imamo već pet pesama. Siguran sam da će saradnja dati rezultat u dimenziji koja nema nikakva ograničenja. Imamo muziku, reči, sliku, video. Sve je to za mene veliki izazov i zadovoljstvo, bez obzira na kreativne dileme koja imamo svakog dana. Tek smo počeli, iako smo već dosta odmakli.

Stefan je dodao da smatra sebe neklasičnim klasičarem, a Karajlića netipičnim rokerom, i inspirativno zaključio:

- Zajedničkim delovanjem stvaramo treću umetničku dimenziju. Nema drugog umetnika na svetu s kojim je to moguće.

Doktor Nele Karajlić je istakao da je inicijalna ideja o nastanku projekta - spajanje rok muzike i klasičnih minijatura.

- Spojili smo pesme "Zabranjenog pušenja", kao što su "Gile šampion", "Fikreta", "Dan republike", sa kompozitorima - Šostakovičem, Čajkovskim, Bramsom... Pokušali smo da izbrišemo granicu između rok muzike i klasičnih kompozicija, i siguran sam da će publika uživati na "Tašmajdanu". Hteli smo da se klasika "uveze" u rok pesme, i da se ne vidi šav.

Biće tu i novih autorskih numera, ali i "skakanja" u tradiciju našeg naroda.

Ana Ilić, viša savetnica premijerke Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme "Srbija stvara", istakla je da ovaj projekat na najbolji način predstavlja ideju platforme.

- Afirmišemo naše kreativce, njihove i ideje i kulturne vrednosti - podvukla je Ilićeva.

- Spoj izrazitih umetnika rezultirao je unikatnim projektom. Dve značajne institucije kulture su nam se pridružile. Reč je o Narodnom pozorištu i Narodnom muzeju u Beogradu.

Saradnja vrhunskih institucija je odličan način da promovišemo našu kulturu.

Povodom novog projekta, biće pokrenut i veb-sajt Neleistefan.com.

PAGANINI - PRIMER ŠOUMENA

MNOGI su mišljenja da je Franc List bio, po načinu života, prava pop zvezda svog vremena, ali...

- On je to video od Paganinija - priča Stefan Milenković za "Novosti". - List je bio razočaran, skoro da je prestao da svira klavir. Onda je prisustvovao jednom resitalu Paganinija, koji je bio šoumen violinizma 19. veka, revolucionar. Kada je List video da taj resital može da bude uzbudljiv, da se pravi aura oko protagoniste, preneo je to na klavir. Mnogi tadašnji, ne samo izvođači, nego i kompozitori, su bili ljudi širokih shvatanja i danas bi, možda, bili rokeri. Jedan Bah, Betoven, Mocart, bili su toliko kreativni da često nisu bili shvaćeni.

KOSJERINA SREĆNA ZBOG SPOTA

VODITELjKA Dragana Kosjerina se pojavljuje u spotu "Gile i Čajkovski", i, kako kaže, veoma je počastvovana zbog toga.

Foto V. Danilov

- Gajim simpatije i prema jednom i prema drugom umetniku, i prema njihovom senzibilitetu - ne krije atraktivna voditeljka. - Kada sam čula da sarađuju, znala sam da takav tandem mora da bude dobar. Ostala sam, ipak, iznenađena kad sam videla proizvod, kako se to danas kaže.

Bilo mi je veliko zadovoljstvo da od starta budem deo njihovog umetničkog putovanja.

PREMIJERA U DUBAIJU

PROJEKAT "Rok el klasiko" premijerno će biti predstavljen na čuvenoj svetskoj izložbi "Ekspo" u Dubaiju, početkom sledeće godine. Izložba traje od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024