STVARALI SMO SCENU IZ POČETKA: "Crni biseri" promovisali kompilaciju i dobili posebno priznanje

M. Ćunković

13. 06. 2021. u 21:37

BEND koji spada u pionire jugoslovenskog rokenrola, "Crni biseri", dobio je od diskografske kuće "Kroacija rekords" plaketu "Posebno priznanje za celokupno muzičko stvaralaštvo", koja im je uručena u subotu 12. juna, na Svetski dan ploča, u radnji "Jugotona" u Beogradu.

СТВАРАЛИ СМО СЦЕНУ ИЗ ПОЧЕТКА: Црни бисери промовисали компилацију и добили посебно признање

Janković, Vukićević, Petković i Dukić / Foto Željka Dimić

Priznanje je primio deo članova benda - Vlada Janković Džet, Zoran Petković, Goran Vukićević i Nenad Dukić, prilikom promocije aktuelne kompilacije hitova rane postave grupe.

Janković je istakao da je ona važna, jer je tu "sublimiran zvuk tog vremena, kako su zvučali manje više svi bendovi", kao što su bili "Siluete", "Elipse", "Zlatni dečaci", "Džentlmeni" i drugi.

- Stvarali smo rokenrol scenu - rekao je Vlada Džet. - To što smo mi radili nije radio niko pre nas, i niko nije umeo da nam pokaže. Mi smo to radili kako smo znali.

Na kompilaciji su 23 pesme, snimljene tokom šezdesetih godina. Među njima je čitav njihov prvi EP (1966) na kome je bila i Jankovićeva "Ne odlazi", jedna od prvih autorskih kompozicija domaćeg rokenrola, do tada oslonjenog isključivo na snimanje prepeva stranih hitova.

- Veoma je značajno što je ova kompilacija izašla, jer odaje fenomenalan duh vemena - naglasio je publicista Petar Janjatović. - "Crni biseri" su bili jezivo ozbiljan bend i izuzetno je važno što su prepoznati u filmu Žike Pavlovića "Kad budem mrtav i beo" (1967).

Osnovani u Beogradu 1963. godine, "Crni biseri" su kao jedan od svojih najveći uspeha zabeležili prvo mesto na uticajnoj "Gitarijadi" 1967. na Beogradskom sajmu, a posle brojnih promena postave, 13 singlova, tri EP-a i jednog albuma, prestali su sa radom 1980. godine. Osim Jankovića, u bendu su bili pevači Radan Valčić, Nenad Dukić, Dragan Rajićević i Branislav Živančević, gitaristi Goran Vukićević, Ivan Božinović i Zoran Petković, bubnjar Dragan Jovanović, i saksofonista Slavko Božović.

Natalija Cajić i Vladimir Janković / Foto Željka Dimić

Promocija "Bisera" bila je prilika da se pred novinarima na istom mestu okupe i članovi sledećeg Jankovićevog benda, "Tunel", Ljuba Ninković, Steva Stevanović i Vlada Negovanović, kako bi promovisali album "Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)". Promoterska kuća "Long plej" nedavno je objavila prvi živi album "Tunela", na kome su do sada neobjavljeni snimci iz kultnog kluba "Kulušić" u Zagrebu, kao i iz Negotina, Paraćina i Pirota.

- Iza "Tunela" je ostalo nekoliko velikih pesama, kao "Volim saks" i "Natali", ali Ljubina pesma "Vreme", koju je kasnije preuzela njegova bazična grupa "S vremena na vreme", postala je himnom generacije - rekao je muzički kritičar Bane Lokner.

"NOVOSTI" U LEPOM SEĆANjU

GITARISTA Zoran Petković, koji je u bend stigao 1965, presrećan je zbog nove kompilacije, pogotovo posle preležanog teškog oblika korone.

- Svi smo u presabiranju života, i ovo sa diskom je toliko prijalo - radosno će za naš list Petković. - Vratili smo se u mladost, kad smo se, skupili, i počeli.

Goran Vukićević rado ističe da su "Gitarijadu" na kojoj su pobedili, organizovale "Večernje novosti".

- Zato mi je vaš list u najlepšem sećanju - ne skriva Vukićević. - Imali smo lep život i lepu mladost. Radili smo ono što smo želeli, voleli i znali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna