NASILNIKU TRI GODINE ZATVORA: Potvrđena kazna Slobodanu Markoviću iz Banjaluke za brutalno premlaćivanje Biljane Keserović

O. MATAVULj

14. 05. 2021. u 17:43

VRHOVNI sud Republike Srpske potvrdio je presudu Slobodanu Markoviću (61) iz Banjaluke i osudio ga na tri godine zatvora zbog brutalnog premlaćivanja sugrađanke Biljane Keserović (56) decembra 2016. godine.

НАСИЛНИКУ ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Потврђена казна Слободану Марковићу из Бањалуке за брутално премлаћивање Биљане Кесеровић

Privođenje Slobodana Markovića / Foto O. Matavulj

- Žalbe tužilaštva i odbrane su odbijene kao neosnovane i u potpunosti je potvrđena presuda Okružnog suda u Banjaluci - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Postupak protiv Markovića pokrenut je 2017. godine i u dva navrata je osuđivan na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Keserovićeve. Međutim, te presude je ukinuo Vrhovni sud RS, da bi nakon drugog ponavljanja postupka došlo do prekvalifikacije optužnice. Umesto za pokušaj ubistva, Marković je oglašen krivim za nanošenje teških telesnih povreda i osuđen na blažu kaznu od tri godine zatvora. To je konačno potvrdio Vrhovni sud i presuda je pravosnažna.

Zločin se odigrao 5. decembra 2016. godine u podzemnoj garaži zgrade u Ulici Svetozara Markovića u Banjaluci, u kojoj Keserovićeva živi. U presudi se navodilo da je Marković detaljno isplanirao napad i pripremio sredstva za njegovo izvršenje. Pod točak žrtvinog "pežoa 3008" podmetnuo je cepanicu, kako bi je onemogućio da se isparkira. Videvši da joj nešto blokira točkove, Keserovićeva je izašla iz vozila i sagnula se da pomeri cepanicu i tada je Marković nasrnuo na nju. Drvenom palicom, koja je bila omotana najlonom, udario je u glavu.

Bio je maskiran hirurškom maskom, a na sebi je nosio zeleni kombinezon, kačket i hirurške rukavice. Žrtva je od udarca pala, a on je nastavio da je mlati po telu, a čak joj je udarao i glavom o asflat. Dva puta je pokušao je da je ugura u automobil u čemu nije uspeo, jer mu je žrtva pružila žestok otpor. Potom je pokušao da je uguši komadom platna, koji je ona nekako uspela da skloni sa usta i počne da doziva pomoć.

Njeno zapomaganje je čuo Nemanja Čigojević. Videvši napadača kako sedi na žrtvi i mlati je, viknuo je: "Šta to radiš čoveče". Marković se uplašio i krenuo da beži iz garaže. Na ulici ga je sustigao banjalučki advokat Darko Kremenović koji je uz pomoć Čigojevića uspeo da ga savlada i zadrži do dolaska policije.

Inače, Marković je nekadašnji direktor Agencije za razvoj srednjih i malih preduzeća RS. Određeno vreme je proveo u pritvoru, ali se odlukom Vrhovnog suda RS branio sa slobode.

KLIJENTU NANETA NEPRAVDA?

BRANILAC optuženog, advokat Miljkan Pucar, u žalbama je navodio da je prema njegovom klijentu naneta nepravda. Žalio se na bitne povrede postupka, veštačenje žrtvinih povreda... Za odbranu je najspornija bila početna kvalifikacija krivičnog dela, koju su naposletku i "oborili".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024