RS NAPRAVILA SVOJ NON-PEJPER: Dodik objasnio - BiH neželjeni eksperiment

Tanjug

03. 05. 2021. u 18:00

REPUBLIKA Srpska je već napravila svoj non-pejper, izjavio je danas srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

РС НАПРАВИЛА СВОЈ НОН-ПЕЈПЕР: Додик објаснио - БиХ нежељени експеримент

Foto: Printscreen

- Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-pejper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući situaciju u vezi sa non-pejperom, koji je navodno upućen iz Slovenije u Brisel.

On smatra da u BiH nema nikakvog kohezionog elementa koji bi mogao da okupi konstitutivne narode i ocenjuje da će doći vreme mirnog razlaza.

Dodik je naveo da je ključna aktivnost Republike Srpske to što će na Narodnoj skupštini održati raspravu, sačiniti i artikulisati svoju platformu za pregovore sa Federacijom BiH i Bošnjacima i Hrvatima, kao konstitutivnim narodima, o tome šta i kako raditi u BiH. I to, kako je naglasio, bez učešća stranaca.

Dodik je rekao da su stranci dugo pokušavali da naprave njima željenu BiH, koja se, kako je naveo, pokazala kao neželjeni eksperiment.

Prema njegovim rečima, pre desetak godina niko nije smeo ni da pomene referendum, ni da priča o tome da BiH treba da se raspadne, "jer je ionako raspadnuta", dok se o tome govorilo u Srpskoj.

- Sve se to govorilo ranije, a sada to neki i potvrđuju, ranije su nas krivili kao one koji remete nešto, a danas to čujemo iz usta važnih ljudi u svetu - rekao je Dodik.

Ocenjujući da će doći vreme mirnog razlaza u BiH, Dodik je rekao da Srbi nemaju razloga da se mobilišu prema bilo kakvoj ratnoj opciji i poručio da treba da se okupe oko politike "koja će dati snagu".

On je dodao da u BiH nema govora ni o kakvom ustavnom patriotizmu koji bi mogao da se održi ili širi.

- To što u Federaciji BiH Bošnjaci govore da su BiH patriote, neka misle šta hoće, ali za BiH je potreban neki drugi patriotizam, a ne samo bošnjački, a srpskog i hrvatskog patriotizma, koliko vidim, nema i zato se tu ne može izgraditi ništa - rekao je Dodik.

On je kazao i da će sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji sutra dolazi u posetu BiH, razgovarati o donaciji EU, koja je krajem prošle godine odredila više od tri milijarde evra podrške investicijama zemljama zapadnog Balkana.

On je naveo da je za BiH, odnosno Republiku Srpsku, predviđena podrška za četiri projekta, od čega i za Koridor 5c - od Doboja prema Vukosavlju, odnosno Orašju.

- Tu treba da dobijemo znatnu donaciju, što je za nas veoma važno jer je deo trase kojom želimo da spojimo Banjaluku sa Beogradom - rekao je Dodik.

Dodik je zaključio da EU više ne radi na proširenju i da u njoj nema konsenzusa o tome da primi nove zemlje u članstvo, dok u BiH, kako je naveo, fingiraju priču o 14 tačaka za koje znaju da ne mogu biti sprovedene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KOMŠIJINE KOZE MU POJELE KUKURUZ: Vidite kako mu se osvetio - sam, bez suda i policije! Sad mu preti robija