DODIK: Sloboda medija podrazujeva i profesionalnost

S.M.

03. 05. 2021. u 11:59

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je 3. maj - Međunarodni dan slobode medija, naglasivši značaj medija u svakodnevnom životu, a posebno u vanrednim okolnostima kao što je ova danas kada se celi svit više od godinu dana bori sa pandemijom virusa korona.

ДОДИК: Слобода медија подразујева и професионалност

Foto: RTRS

Dodik je naglasio da ovaj datum podseća na činjenicu koliko je važna uloga medija u savremenom svetu, naglasivši da sloboda medija predstavljaju temelj demokratije, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsjedništva BiH.

-Takođe, sloboda medija podrazumijeva i profesionalnost, jer samo profesionalan rad i profesionalno novinarstvo može imati podršku društva, istakao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost novinarima i svim medijima koji prate aktuelna dešavanja, te pravovremeno i profesionalno izvještavaju javnost o svim bitnim događajima.

Srpski član i predsedavajući Predsjedništva poželio je uspjeh u radu svim medijskim kućama, bolji materijalni i profesionalni položaj, te dobro zdravlje i ličnu i profesionalnu sreću

Udruženje novinara Republike Srpske je svim medijskim radnicima čestitalo 3. maj – Međunarodni dan slobode medija, navodeći da je u društvima sa demokratskim uređenjem sloboda javne reči i misli jedan od osnovnih stubova na kojima počiva napredak i pravičnost zajednice.

-Ukoliko ta vrsta slobode izostane, onda je sloboda da se bira i bude biran na izborima samo simulacija ljudskih prava. Zbog toga je izuzetno važno da se za medijske slobode borimo i pominjemo ih svaki dan, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

U saopštenju se ističe da su novinari drugu godinu univerzalno i svakodnevno izloženi zdravstvenom riziku u nastojanju da prikupe informacije o bolesti kovid 19, te su po ugroženosti rame uz rame sa zdravstvenim radnicima, policijom, prosvetom i sličnim zanimanjima.

-Novinari u materijalnom smislu dele sudbinu društva, čije je uvriježeno funkcionisanje drastično izmenjeno protivepidemiološkim merama. Oglašavanje, od kojeg zavise pre svega komercijalni, odnosno nezavisni mediji, prvo je na listi koju zbog ušteda kao izdatak smanjuju privredni subjekti. Na taj način je ugroženo i nezavisno i objektivno izveštavanje, upozorili su.

Iz ovog udruženja dodaju da je nezavisno i objektivno izveštavanje dodatno ugroženo i time što se takva medijska titula zloupotrebljava, te se mediji finansirani od agencija stranih država ili takozvanih međunarodnih fondacija predstavljaju kao nezavisni.

-U stvarnosti se radi o biltenima koji provode agende svojih finansijera i predstavljaju nedvosmislenu konkurenciju istinski slobodnim, tržišno uslovljenim medijima. Zbog svega navedenog Udruženje je u svojim dosadašnjim aktivnostima ne samo lobiralo kroz svoje članstvo za očuvanje vrijednosti slobode govora i nepovredivosti integriteta novinara u uredništvima domaćih medijskih kuća, nego je i organizovalo u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije besplatnu vakcinaciju za sve novinare, bez obzira da li su članovi našeg udruženja ili žive u Srpskoj, navedeno je u saopštenju.

Ovo udruženje namerava pokrenuti inicijative da se kroz zakonska rešenja i pravilnike poveća zaštita i nivo prava novinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati