SRPSKA POSVEĆENA "DEJTONU": Vlada RS poslala izveštaj Savetu bezbednosti UN

S. M.

30. 04. 2021. u 19:02

DEJTONSKI sporazum je kamen temeljac regionalnog mira duže od 25 godina, zaustavio je rat i doneo formulu stabilnosti i demokratske vlasti u BiH, kao zemlji dubokih međunacionalnih podela. Srpska insistira, kao što bi trebalo da čine sve strane, na poštovanju sporazuma, i nastaviće da se zalaže za njegovo sprovođenje i zaštitu.

СРПСКА ПОСВЕЋЕНА ДЕЈТОНУ: Влада РС послала извештај Савету безбедности УН

Foto AP

Ovo se navodi u 25. izveštaju Vlade Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini prosleđenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U dokumentu se naglašava da će Srpska nastaviti da se, svim političkim i pravnim sredstvima, zalaže za poštovanje "Dejtona" i da je Srpska opredeljena za budućnost BiH kao uspešne i stabilne zemlje, utemeljene i vođene principima na kojima počiva sporazum:

- U tom cilju, rukovodstvo Republike je u aprilu pozvalo na otvoren politički razgovor oba entiteta i tri konstitutivna naroda BiH s ciljem vraćanja slova i osnovnih načela Dejtonskog sporazuma.

Ističe se i da Srpska uviđa ono što bi svim članicama međunarodne zajednice trebalo da bude očigledno - da stalni pritisci i pretnje ukidanjem mehanizama zaštite i garancija za sve konstitutivne narode iz Dejtonskog sporazuma, mogu neke Srbe i Hrvate, kao i druge u regionu, navesti da dovedu u pitanje budućnost BiH.

- Jedina pretnja po budućnost i stabilnost BiH dolazi od onih koji nikada nisu prihvatili Dejtonski sporazum i aktivno rade na njegovom podrivanju - ocenjeno je u izveštaju Vlade RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju