OPOZICIJA VLADA NA LOKALU! Nakon izbora u Srpskoj, vladajuća opcija u sve više opština gubi podršku

S. M.

24. 04. 2021. u 07:13

ONO što je proteklih godina bilo nezamislivo na političkoj sceni RS, a to je da SNSD gubi većinu u skupštinama nakon formiranja istih, sve češća je vest sa terena.

ОПОЗИЦИЈА ВЛАДА НА ЛОКАЛУ! Након избора у Српској, владајућа опција у све више општина губи подршку

Derventa nekada bastion SNSD / Foto "Novosti"

Tako je SDS nakon održanih lokalnih izbora, i već na papiru formiranih skupštinskih većina, "okrenuo" u svoju korist skupštinke većine u bastionu SNSD Derventi, ali i u Prnjavoru, Višegradu, i Šamcu gde su i načelnik i čitav NDP prešli u SDS.

Nemanja Vasić, član Predsedništva SDS, kaže da nastavljaju sa radom na terenu i uskoro se mogu očekivati nove skupštinske većine u RS na čelu sa SDS, a da SNSD ide u opoziciju.

- SDS sad ima načelnika ili većinu na koridoru od Banjaluke do Bijeljine u čak 11 opština - ističe Vasić.

On kaže da je to rezultat konsolidacije stranke koja traje već četiri godine.

- Na terenu imamo pad SNSD, a rast SDS. Većina manjih stranaka nam prilazi jer je SDS ubedljivo najjača opoziciona stranka - ističe Vasić.

On kaže da se u SDS vraćaju i oni koji su ranije otišli jer su bili nezadovoljni određenim odnosima i ljudima u stranci.

- Politika koju sad vodi SDS je otvorila vrata mlađim ljudima i povratku uvaženih članova SDS. Otklonili smo mnoge probleme u stranci, a ojačali Prnjavor, Laktaše i Prijedor. Iako smo izgubili nekoliko poslanika u procesu konsolidacije ostaje zdravo tkivo koje će jačati SDS. Pokazali smo da nismo stranka koja želi da ima posla sa mešetarima i idemo u pravcu podmlađivanja stranke - ističe Vasić.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da nije iznenađenje što se u mnogim opštinama u RS okreću skupštinske većine i SNSD gubi vlast, jer su protekli lokalni izbori pokazali da postoji nezadovoljstvo građana i da žele promene.

- To se najbolje videlo u Banjaluci i Bijeljini. U Banjaluci, koja je bastion SNSD, došlo je do promene vlasti posle 20 godina. To je bez imalo sumnje veliki udarac za SNSD. Takođe, politika kupovine političara, poslanika i načelnika je pretrpela veliki udarac u Bijeljini, gde je narod poslao poruku da se ne može trgovati sa njihovom voljom - poručio je Antić.

MALE PARTIJE

VELIZAR Antić kaže da, u suštini, politika koju je vodio Milorad Dodik i SNSD u ovom trenutku dolazi na naplatu na lokalu.

- Oni su napravili veliki broj malih političkih partija i tako su želeli da ih lakše kontrolišu. U ovom trenutku su upravo te male političke partije one koje kontrolišu i ruše SNSD na lokalu - kaže Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna