DERVENTA: Pomen svešteniku Petroviću, prvoj žrtvi ustaškog terora u Lužanima

N. Đurić

16. 04. 2021. u 20:26

U DERVENTSKOM naselju Bosanski Lužani služen je pomen i osveštan obnovljeni spomenik svešteniku Milošu Petroviću, kojeg su u 32 godini života ustaše ubile 14. aprila 1941. godine.

ДЕРВЕНТА: Помен свештенику Петровићу, првој жртви усташког терора у Лужанима

Foto: N. Đurić

Ustaše iz Novog Sela, kod tadašnjeg Bosanskog Broda, Petrovića su svirepo pogubile ispred parohijskog doma u Bosanskim Lužanima.

Foto: N. Đurić

U narodnom sećanju je ostalo da je ovaj sveštenik- mučenik, zapravo, već četvrtog dana od proglašenja zloglasne NDH (10. aprila 1941.) bio prva žrtva ustaškog terora u tom derventskom selu.

Prema podacima Parohije lužanske, to ubistvo je početak golgote Srba na ovom području jer su ustaše već u avgustu 1941. godine sve srpske muškarce starije od 16 godina odvele u Slavonsku Požegu i logor Jasenovac, gde su ubijeni.

Parastos je služio i osveštao obnovljeni spomenik arhijereski namesnik derventski protojerej-stavrofor Radojica Ćetković, uz sasluženje sveštenstva Derventskog namesništva u Bosanskim Lužanima.

Danas u Derventi nema živih potomaka sveštenika Petrovića, ali pomen na njega nije izbrisan.

- Sećanje i pomen na jereja Miloša ne blede, njegovo službovanje i njegovu žrtvu verujući narode ne samo ovog derventskog i posavskog kraja nikada ne sme zaboraviti. Ubijen je samo zato što je bio pravoslavni sveštenik - rekao je, na spomen obeležju Petrovića, 80 godina od njegovog ubistva, današnji protojerej-stavrfor Dragan Zarić, paroh lužanski.

Sveštenik Miloš Petrović rođen je 21. jula 1909. godine u Lončarima. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Brčkom, a 1929. godine Bogosloviju u Sarajavu. Prvo je rukopoložen u čin đakona, a 5. maja 1930. godine u čin sveštenika u Tuzli.

Službovao je u parohijama u Jasenici i Osiječanima, a 1939. godine premešten je u Parohiju lužansku, gde ga je zatekao Drugi svetski rat i nažalost pogubila ustaška ruka genocidne NDH-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!