IZVORNI DEJTONSKI SPORAZUM: Šta je platforma Srpske za razgovore sa Federacijom?

Novosti online

22. 04. 2021. u 19:24

STRATEGIJA Republike Srpske u pregovorima sa Federacijom i ujedno naša platforma jeste izvorni Dejtonski sporazum i koji predstavlja jedinu BiH koju su svi prihvatili i RS i Federacija, kaže Radovan Kovačević, savetnik Milorada Dodika za unutrašnja pitanja, povodom najave iz RS da priprema tim za pregovore sa Federacijom.

ИЗВОРНИ ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ: Шта је платформа Српске за разговоре са Федерацијом?

Foto: Predsedništvo BiH

Kovačević kaže da je potrebno otvoriti dijalog RS i Federacije BiH i drugih konstitutivnih naroda u BiH o njenoj budućnosti, kao i da će se tokom naredne sedmice u Narodnoj Skupštini Republike Srpske razmotriti informacija o dijalogu i razgovoru sa Federacijom.

Dejtonski sporazum je prihvaćen od svih

- To je dakle jedina BiH koji su svi prihvatili i to je minimum koji  omogućava da BiH opstane. Ukoliko ne postoji uvažavanje za takav stav RS i uvažavanje za RS i Dejtonski sporazum onda će RS morati da traži novi put - objašnjava on.     

Kovačević kaže da se ne zna da li će se onaj kog pozivaju na dijalog na njega i odazvati, te da Srpska u ovom trenutku nije sigurna da će uopšte imati sagovornika za pomenuti dijalog.

- Jer svedoci smo da se ovih dana, umesto o dijalogu o kome govori RS, u Sarajevu govore o ratu, prete Srbima i ponovo žele da Srba i RS nema. To je nešto što je za nas neprihvatljivo jer su za nas sve opcije koje dolaze u obzir opcije koje podrazumevaju mir - napominje Kovačević.

Kako naglašava, RS nema nameru da ratuje - niti je rukovodstvo RS avanturistički nastrojeno, niti želi da narod vodi u bilo kakva rat.

- Mi želimo stabilnost, razvoj saradnju sa svima u regionu i Evropi i želimo da obezbedimo da građani RS žive bolje. Ono što je naša bojazan jeste da će biti teško sve to obezbediti unutar BiH - kaže Kovačević.

Tim za pregovore Banjaluke biće sastavljen od predstavnika svih institucija i stranaka a ideja je potekla kao odgovor Banjaluke na izjave predsednika najuticajnije bošnjačke stranke SDA, Bakira Izetbegovića, u kojima je pominjao novi rat, ali i na buru koju je izazvao non-pejper iz Slovenije o mirnom razlazu u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je u sredu izjavio da politički dijalog o mogućim situacijama i rešenjima u BiH ne može biti zaustavljen i istakao da Republika Srpska mora da se izbori za diskusiju o tome „šta i kako“ dalje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda