USPEH HIRURGA UKC RS U BANJALUCI: Potpuno budnom pacijentu odstranjena džinovska štitna žlezda

R.S.

14. 04. 2021. u 15:06

MEDICINSKI timovi Klinike za torakalnu hirurgiju i Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje UKC RS u Banjaluci uradili su komplikovan operativni zahvat kod pacijenta sa teškom respiratornom insuficijencijom.

УСПЕХ ХИРУРГА УКЦ РС У БАЊАЛУЦИ: Потпуно будном пацијенту одстрањена џиновска штитна жлезда

FOTO: UKC RS

Radi se 70-godišnjem pacijentu koji doveze iz bolnice u Foči zbog  gušenja i otežanog disanja usled suženja disajnog prostora dušnika na dva milimetra u grudnom košu, a do kojeg je došlo zbog ekstremnog uvećanja štitne žezde.

Najveći profesionalni izazov je bilo to što za ovakav slučaj nije bilo moguće obezbediti disajni put i uvesti pacijenta u opštu anesteziju, što je dodatno otežavalo situaciju.

Nakon detaljne analize slučaja, medicinski timovi su odlučili da se dekompresija dušnika i odstranjenje džinovske štitne žlezde uradi u specijalnoj lokalnoj anesteziji na potpuno budnom pacijentu.

- Ovakav način operacija je već poznat kod različitih patologija vrata, ali u svetskoj literaturi nije zabeležen ovakav pristup kod patologije grudnog koša i teško ugrožene disajne funkcije jer je reč o operaciji ekstremno visokog rizika. Hitna operacija odstranjenja džinovske štitne žlezde iz vrata i grudnog koša je urađena na budnom pacijentu uz konstantnu komunikaciju sa njim - saopšteno je Univerzitetsko-kliničkog centra RS.

Operacija i postoperativni tok su protekli bez komplikacija, a pacijent je bez disajnih tegoba i bilo kakvih posledica otpušten na kućnu negu već drugi dan posle operacije.

Tim Klinike za torakalnu hirurgiju je predvođen načelnikom Markom Kantarom, a tim Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje doktorom Draganom Miloševićem. Ostatak tima su činili hirurški asistenti Miroslav Stranatić i Radomir Jerkić, instrumentarke Danka Kljajić i Panjak Nikolina, lekari specijalizanti Vesna Vuković i Danila Štrbac i tehničar anestezije Aleksandar Karamanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju