"KAKAV ZLOČIN, KAKVI BAKRAČI": Koalicija "Dogovor za Bijeljinu" odgovorila kroz komentar amandmana gradonačelniku Petroviću

V. Mitrić

04. 04. 2021. u 14:40

SKUPŠTINA grada Bijeljina i odbornici imaju mogućnost da vrše korekcije i koriste svoje zakonsko pravo ulaganja amandmana i usvajanja budžeta tek kada se budžet na skupštinskoj raspravi nađe u formi prijedloga budžeta.

КАКАВ ЗЛОЧИН, КАКВИ БАКРАЧИ: Коалиција Договор за Бијељину одговорила кроз коментар амандмана градоначелнику Петровићу

Foto: V. Mitrić

To se prvi put desilo 31. marta , tako da ne stoje priče da su odbornici ranije učestvovali u sačinjavanju budžeta koji sada menjaju.

Ovo je komentar na amandman „Koalicije za Bijeljinu“, koje je prosledio, u ime koalicije, Aleksandar Đurđević, predsednik Skupštine grada Bijeljine, posle navoda gradonačelnika Bijeljine, dr Ljubiše Petrovića, da je budžet koji je usvojila skupštinska većina predvođena SNSD „ekonomski zločin za stanovnike Bijeljine“.

- Takođe, predlog budžeta je iz septembra prošle godine, a u raspravi se našao 31. marta ove godine, dakle sa pola godine razmaka -piše koalicije „Dogovor za Bijeljinu“. - Ne mogu iste potrebe i zahtevi budžetskih korisnika biti pola godine kasnije. Takođe, stari budžet nije sadržavao dovoljnu pomoć za zdravstvo što je u situaciji podivljalog virusa neprihvatljivo i moralo se m enjati. Pravo ulaganja amandmana na opšti akt(budžet) i pravo usvajanja budžeta je bez ikakve sumnje u zakonskoj nadležnosti Skupštine grada, a odbornici su i birani u Skupštinu da rade u poslove koji su u skladu sa nadležnostima koje imaju.

Amandmanom koalicije ,,Dogovor za Bijeljinu" su povećana sredstva za zdravstvo, poljoprivredu, sport, socijalne kategorije, kulturu, školstvo ... Uvedene su i nove stavke podrške za: novorođenu decu, decu u privatnim vrtićima, privredu pogođenu korona virusom i sl. Posebno su podržane i sve institucije i preduzeća grada Bijeljina, čije je poslovanje ugroženo u uslovima pandemije, bez obzira na to ko istima upravlja.

Kakav je to ,, ekonomski zločin nad narodom" - pitaju se iz te koalicije i odgovaraju:

- Koalicija ,,Dogovor za Bijeljinu“ je svoje amandmane prvo neformalno nekoliko dana prije sjednice, a nakon toga i formalno putem protokola ranije uputila gradonačelniku da se kao predlagač akta upozna sa njima i da svoje komentare i sugestije. Tada nije bilo nikakvih problema i komunikacija je bila korektna. A vidjeli smo svi šta se desilo na samoj sjednici Skupštine grada, pred kamerama.

Gradonačelnik u potpunosti kontroliše trošenje budžeta i jedini je nadležan za izvršenje budžeta. Niti jedna marka ne može biti isplaćena sa računa grada bez potpisa i odobrenja gradonačelnika. Takođe, gradonačelnik ima i pravo da realizuje do 5 odsto para iz budžeta (preko 2.5 mil. KM), bez saglasnosti Skupštine grada, čime može korigovati sve one stavke koje su eventualno sporne u amndmanu. 

Kako dalje ističu, „Skupština grada je u daljem toku sednice usvojila apsolutno sve odluke koje je gradonačelnik predložio, čime je jasno pokazala da želi da radi u interesu građana i da je spremna na saradnju“.

- Ravnomerno je smanjen budžet i predsednika skupštine (koji je iz SNSD-) i gradonačelnika (koji je iz SDS). Time se pokazalo da se nije išlo revanšistički prema bilo kome -ističu iz većinske koalicije. - Smanjeni su troškovi obeležavanja datuma, manifestacija, reprezentacije, medijskog praćenja, posete sajmovima... Zbog epidemiološke situacije bilo bi nerazumno imati ova sredstva u nivou u kom su predložena Takođe, smanjena su sredstva za plate, naknade van radnog odnosa i pripravničke plate. Smatramo da nije vreme za nova zapošljavanja u administraciji.

Postoje značajna smanjenja sredstava u Odjeljenju za stambeno komunalne poslove. Neka od tih sredstava su predviđena za iste svrhe, ali na drugim potrošačkim jedinicama (200 hiljada za projekat kanalizacije na Ledincima). Takođe, imalo se u vidu i to da je već prošlo 3 meseca, dakle ostalo je još samo devet meseci do kraja fiskalne godine, tako da potrebe nisu iste kao za cijelu godinu.

Takođe, kod eksproprijacija i rešavanje imovinskih odnosa je učinjeno smanjenje s obzirom na to da kod izgradnje auto – puta sve finansiraju republičke institucije, kod izgradnje gasovoda je taj posao završen, a i kod izgradnje Drinskog nasipa sredstva se obezbeđuju sa republičkog nivoa. I pored toga svega, za održavanje signalizacije i nekategorisanih puteva ostalo je 700 hiljada KM, za uličnu rasvjetu 1 milion KM, za izgradnju komunalne infrastrukture 1.8 miliona KM, za eksproprijaciju i rješavanje imovinsko – pravnih pitanja 900 hiljada KM, što je imajući u vidu sve ranije rečeno, smatramo sasvim dovoljno.

S druge strane, uvedena je pomoć privrednicima koji su pogođeni koronom u iznosu od 180 hiljada KM, podsticaj poljoprivredne proizvodnje je povećan za 300 hiljada i iznosi 1.4 miliona KM, sredstva za sport su povećana za 150 hiljada na 1.15 miliona KM, uvedene su subvencije za novorođenu bebu u iznosu od 100 hiljada KM, kao i subvencije za djecu u privatnim vrtićima u iznosu od 132.400 KM, povećana je zdravstvena zaštita sa 200 hiljada na 600 hiljada KM, povećanja davanja za socijalne kategorije u iznosu od 400 hiljada KM, povećani iznosi za ustanove kulture i školske ustanove, uveden podsticaj za samozapošljavanje mladih u iznosu 90 hiljada KM i povećan podsticaj za zapošljavanje generalno.

- Ponovo pitamo, kakav je to "ekonomski zločin nad narodom" -kažu iz koalicije „Dogovor za Bijeljinu“.

- Amandman koji se odnosi na plate uložen je iz prostog razloga što predviđenim budžetom nisu ukalkulisane plate za 11 i 12 mesec u većini javnih ustanova, a po postojećoj kadrovskoj strukturi, dakle bez novih primanja radnika. A ta sredstva su se i inače krajem godine svakako obezbjeđivala sa navedene stavke u gradskom budžetu.Naši amandmani su rađeni u dužem vremenskom periodu, nakon iscrpnih analiza pojedinačnih stavki a u konsultaciji sa stručnim licima od kojih su neka obavljali najodgovornije funkcije u RS i BiH, tako da oštro odbacujemo optužbe da nešto nije u vezi amandmana nije u skladu sa zakonom.Većina amandmana koje je uložio klub odbornika SDS se poklapao sa amandmanima koje je uložila koalicija ,,Dogovor za Bijeljinu“, kako po pitanju povećanja određenih stavki, tako i po pitanju skidanja određenih stavki. Ti amandmani su pod pritiskom povučeni, ali su se našli u formalnoj proceduri i mogu se pogledati -zaključuje koalicija „Dogovor za Bijeljinu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna