NOVE ODLUKE REPUBLIČKOG ŠTABA! Otvaraju se tržni centri, blago popuštanje mera u Republici Srpskoj

R.S.

02. 04. 2021. u 16:41

REPUBLIČKI štab za vanredne situacije RS doneo je danas odluku da se sve postojeće mere produžavaju do 12. aprila, dok je nova mera da se dozvoljava rad tržnih centara u Republici Srpskoj, a uz poštovanje svih epidemioloških mera.

НОВЕ ОДЛУКЕ РЕПУБЛИЧКОГ ШТАБА! Отварају се тржни центри, благо попуштање мера у Републици Српској

Foto: D.Pozderović

- Obavezuju se tržni centri da odrede jednu ili više osoba za sprovođenje mera unutar objekta, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja ljudi - rekla je ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić.

Rad ugostiteljskih objekata je i dalje ograničen samo na šaltersku prodaju i dostavu hrane i pića.

- Bilo je rasprave o otvaranju bašta ugostiteljskih objekata, ali smo odlučili da još nije trenutak. Svesni smo da ugostitelji nisu zadovoljni takvim odlukama - rekla je Gašić, te podsetila na olakšice i mere koje je Vlada RS dogovorila za ovaj sektor, a zbog zabrane poslovanja odlukama štaba.

Ona je istakla i da je u bazenima, kojima je bio zabranjen rad, sada dozvoljeno obavljanje trenažnog procesa sportista.

Podvukla je da će prve blaže mere, o kojima će se eventualno razgovarati, biti otvaranje kafića, te početak nastave u školama za decu do petog razreda.

U martu je u Republici Srpskoj bilo preko 10.000 obolelih od virusa korona, što je oko jedne petine svih obolelih, a hospitalizovano je rekordnih 1.300 pacijenata.

Naveo je to danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

- Imamo i dalje ozbiljnu situaciju u RS. Ogroman je pritisak na domove zdravlja i bolnice - istakao je Zeljković.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je rekao da je epidemiološka situacija trenutno najteža u Banjaluci i Trebinju, a kada je u pitanju broj pacijenata na lečenju.

U Banjaluci se na dve lokacije pružaju zdravstvene usluge pacijentima obolelim od korone.

- Ovog vikenda će se obezbediti 100 do 150 kreveta za UKC RS u Banjaluci, jer postoji značajna potreba da se pacijenti smeste i leče u centralnom bloku. U bolnici u Trebinju isto imamo ozbiljnu situaciju, a iz Kompenzacionog fonda biće izdvojeno 138.000 KM za kiseonik i sve što je potrebno za terapiju - rekao je Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)