DA LI ŽIVOT U BANJALUCI STAJE! Gradonačelnik Stanivuković i politički suprotstavljena skupštinska većina u klinču

O. MATAVULj

29. 03. 2021. u 08:12

GRADONAČELNIK Banjaluke Draško Stanivuković (PDP) i politički suprotstavljena skupštinska većina, okupljena oko SNSD, dodatno su zaoštrili odnose pred sednicu Skupštine grada na kojoj bi se trebalo razmatrati budžet za ovu godinu.

ДА ЛИ ЖИВОТ У БАЊАЛУЦИ СТАЈЕ! Градоначелник Станивуковић и политички супротстављена скупштинска већина у клинчу

Dragoslav Topić / Foto skrinšot

Klub odbornika SNSD, zajedno s koalicijom koju čine US, Demos, SP i nezavisni kandidat Saša Čudić na predloženi budžet uložili su amandmane za koje gradonačelnik tvrdi da "zaustavljaju život u Banjaluci".

Amandmanima je, između ostalog, predložena jednokratna pomoć zdravstvenim radnicima od po 500 KM, podrška pronatalitetnoj politici po 500 KM za svaku porodilju, ali i određenu podršku privrednicima, ugostiteljima pogođenim restriktivnim merama, zatim penzionerima...

Na konferenciji za medije Stanivuković je rekao da predlozi skupštinske većine predstavljaju "ekonomski egzodus i genocid".

- Upozoravam građane da, ukoliko većina to usvoji, Banjaluka neće imati novca za košenje travnjaka, javnu rasvetu, izgradnju novih puteva, rad zimske službe. Zamislite ukida se milion KM za javnu higijenu - rekao je Stanivuković.

Kaže da je amandmanima traženo skidanje novca s fiksnih komponenti, naglašavajući da su pojedini predlozi nezakoniti.

- Skinuli su oko 80 odsto sredstava, a ostavili 20 odsto da platimo ono što je već utrošeno u prva tri meseca. Neke stavke se mogu smanjiti, ali za 10 odsto, ali ne kako predlažu za 90 odsto - kaže Stanivuković.

Smatra da odbornici većine "amandmanima žele da unište Draška, ali da u stvari uništavaju grad".

- Neka sutra svojoj deci objasne zašto će grad ostati u mraku. Nije mi jasno da neko ima hrabrosti i smelosti da to učini. To se graniči s ludošću - tvrdi Stanivuković.

Šef Kluba odbornika SNSD Dragoslav Topić, istakao je da su predloženi amandmani od velikog značaja za građane.

- Nama se spočitava da će Banjaluka stati, da neće biti košenja trave, asfaltiranja, krpljenja rupa, ali sa republičkog nivoa imamo jasnu poruku da će se uključiti u rešavanje tih problema i da će svi putevi, koji su bili planirani, biti asfaltirani - rekao je Topić.

Tvrdi da je priča o tome kako grad staje, samo deo Stanivukovićevog nesnalaženja.

- Gradonačelnik se ponaša kao dete kada mu uzmete igračku - odmah se rasplače. Nismo prekrajali celi budžet, u pitanju je samo tri odsto budžeta, koji iznosi 150 miliona KM. Išli smo sa amandmanima teškim oko 6,5 miliona KM. Gradonačelniku smo ostavili preko 145 miliona da s njima upravlja, ali očigledno je da on to ne zna - istakao je Topić.

Topić je pozvao gradonačelnika da do 30. marta, do sednice Skupštine grada, sedne s predstavnicima vladajuće koalicije kako bi postigli dogovor o važnim pitanjima.

POMOĆ ZA POGOĐENE PANDEMIJOM

ŠEF kluba odbornika US Neven Stanić kaže da gradonačelnik tri i po meseca odbija saradnju sa skupštinskom većinom i povlači jednostrane poteze.

- Umesto da, kada je primio amandmane, sedne s nama da razgovara on izađe pred medije da se žali. To nije dobar pristup. Svako bi danas pružio podršku zdravstvenim radnicima u doba pandemije, takođe i ugostiteljima, hotelijerima, onima koji su najviše pogođeni. Tražili smo da se ta podrška uvede u budžet, ali to nije učinjeno - istakao je Stanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!