SLUŽEN PARASTOS HEROJU: Zahvalnost najmlađem odlikovanom borcu Srpske Spomenku Gostiću

Novosti online

20. 03. 2021. u 12:51

PARASTOS najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, koji je poginuo na današnji dan pre 28 godina, služen je danas u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ХЕРОЈУ: Захвалност најмлађем одликованом борцу Српске Споменку Гостићу

Foto: Printskrin

Sveštenik Duško Nedić rekao je novinarima da je danas odata zahvalnost Spomenku i svim maloljetnim žrtvama, kao i poginulim borcima od Kosovskog boja koji su živote položili braneći vjeru i otadžbinu.

- NJihova velika žrtva može se nazvati kao hrišćanska žrtva za sve nas koji smo ostali da živimo posle njih - rekao je sveštenik Nedić i poručio da se oni ne smeju zaboraviti.

Parastosu je prisustvovao i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić koji je istakao da je Gostić simbol slobode i da se Doboj, kao slobodarski grad, odužio dečaku podižući spomen-bistu u njegovu čast.

- Ono što najmanje možemo jeste da ga se sećamo i što je obaveza svih nas da ne zaboravimo te div–junake - rekao je Jerinić.

On je najavio da se završava idejni projekat za izgradnju spomenika svim palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata koji će se nalaziti u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mesnom groblju, gde počivaju njegova majka i baka, koje se kao i Spomenkovo selo Jovići, danas nalazi u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci gde je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko meseci pre pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji, kada je i lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gde je i okončao svoj mladi život.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Članovi Udruženja dece poginulih boraca "Nasljeđe" Republike Srpske iz Bijeljine obnovili su 2017. godine spomenik na mesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom Spomenka Gostića u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)