OBELEŽEN DAN SEĆANJA U ISTOČNOM SARAJEVU - Dodik: Bol zbog ubijene dece nikada ne jenjava - 121 nevini život predstavlja ogromnu tugu!

S.M.

11. 03. 2021. u 15:04

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu na obeležavanju Dana sećanja na stradalu decu Srpskog Sarajeva da 121 nevini život predstavlja ogromnu tugu i izrazio žaljenje što mnoge ljude koji su pucali na decu nije stigla pravda.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ - Додик: Бол због убијене деце никада не јењава - 121 невини живот представља огромну тугу!

Foto: Srna

-Veoma je važno da se okupljamo ovde na ovaj dan, da skrenemo pažnju svima na činjenicu da je ovde stradalo 121 dete i da to nikada ne sme da bude zaboravljeno. Na ovaj dan bol koja nas obuzima ne jenjava i uvek je istog intenziteta, rekao je Dodik u dvorištu Osnovne škole "Sveti Sava" u kome se nalazi Spomen-obeležje nevino stradaloj deci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine.


On je citirao riči blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla da "kada strada dete onda strada celo čovečanstvo".

Prema njegovim rečima, 121 nevini život predstavlja ogromnu tugu i ne može se naći ništa od razumnih razloga da bi se ta ubistva mogla opravdati.

-Zato je važno da drušvo ostane koncentiranisano i okupljeno oko ovakvih događaja i stradanja. Potrebno je dalje obaveštavati širu javnosti o njihovom stradanju, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je izgradnja spomenika stradaloj deci u okviru ove osnovne škole bila neophodna, te istakao da je sada potrebno uraditi još nešto više i predložio snimanje dokumentarnog filma, obećavši pomoć da se to uradi.

-Mislim da samo tako može skrenuti pažnja na mlađe generacije, današnje vršnjake tadašnjih stradalnika kako je to bilo i da ne smiju da zaborave, jer je zaborav ponovna smrt te dece i njihovog nevinog stradanja, istakao je Dodik.

On je poručio da je zbog toga danas u Istočnom Sarajevu da zajedno sa porodicama, čiji bol nikada neće prestati, suzbije tugu koliko god je to moguće okupljeni oko načina života, oko grada Istočno Sarajevo u kome su mnogi, bežeći iz Sarajeva, našli svoje životno stanište.


-Zbog toga ću uvek pomoći u rešavanju problema - obećao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Istočno Sarajevo ovaj dan treba posvetiti sećanju na nevino stradalu decu.

-Neka večno živi sećanje na njih. Ova deca su stradala samo zato što su bili na drugoj strani linije. Ne mogu da razumem da neko ko je vidio dete na snajperskom nišanu mogao da puca u njega, rekao je Dodik.

On je izrazio žaljenje što mnogi od ljudi koji su pucali na decu nisu procesuirani i što ih nije stigla pravda.

Spomen-obeležje nevino stradaloj deci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine otkrili su 13. septembra 2018. godine tadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor škole Danijela Mrda.

Na spomeniku su uklesani stihovi pesnika Gorana Vračara "Sumrak", koji su posvećeni stradaloj deci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sećanja na ubijenu decu u Srpskom Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)