DODIK OČITAO LEKCIJU KOMŠIĆU: Rezervni bošnjački član Predsedništva koji Srbima nameće kolektivnu krivicu

Novosti online

01. 03. 2021. u 12:43

ДОДИК ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ КОМШИЋУ: Резервни бошњачки члан Председништва који Србима намеће колективну кривицу

Foto: AP Photo/Darko Vojinović

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je 1. mart 1992. u stvari bio prvi pucanj u BiH, a sve što je usledilo bila je posledica činjenice da se pokušalo sa obespravljivanjem jednog od tri ravnopravna naroda u BiH.

Dodik je istakao da insistiranjem na 1. martu kao tzv. danu nezavisnosti BiH Bošnjaci nastavljaju operaciju koju su započeli 1. marta 1992. ubistvom srpskog svata i spaljivanjem srpske zastave, a to je oduzimanje prava srpskog naroda u BiH i njegovo proterivanje.

- U tom svetlu vidim i današnju izjavu Željka Komšića kome su papiri memorijalnog centra poslužili da na dnevni red stavi svoju političku agendu kao rezervni bošnjački član Predsedništva u kojoj Srbe poistovećuje sa nacistima, nameće im kolektivnu krivicu za individulane zločine, traži izmenu Ustava po pitanju Srebrenice i još nam oduzima pravo da govorimo - istakao je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH ocenio je da je današnji nastup Željka Komšića dokaz da Bošnjaci ni 26 godina od završetka rata nisu izašli iz rata, da nisu odustali od ratnih ciljeva i da nemaju nameru da vode dijalog sa onima koji takođe polažu pravo na BiH.

Dodik je konstatovao da je Komšićev politički život posledica upravo tog 1. marta, kada su Srbi preglasani i napadnuti.

- Komšić je simbol tog 1. marta, jer 26 godina od završetka rata on na prevaru vrši funkciju hrvatskog člana Predsedništva, a da ga nisu birali Hrvati. Mislim da i Hrvati danas na taj 1. mart gledaju iz druge perspektive, jer oni danas doživljavaju ono što su prvenstveno Bošnjaci spremili za Srbe 1. marta pre 29 godina - naglasio je Dodik.

U Federaciji BiH danas se obeležava "dan nezavisnosti", a u Republici Srpskoj 1. mart je sinonim za nelegitimni referendum održan uz protivljenje srpskog naroda, na brutalno ubistvo srpskog svata, ranjavanje pravoslavnog sveštenika i paljenje srpske zastave na sarajevskoj Baščaršiji, kao i na to da su ubice ostale nekažnjene.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)