VEĆE CARINE PRAZNE KESE POTROŠAČA: U Hrvatskoj na snazi novi pravilnik o PDV koji šteti pograničnim opštinama RS

S. MIŠLjENOVIĆ - D. CURAĆ

25. 02. 2021. u 08:12

TRGOVCI u Trebinju, Gradiški, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, pograničinim opštinam Republike Srpske, gde građani Hrvatske godinama unazad masovno dolaze u kupovinu i ostavljaju milione maraka godišnje, dočekali su veoma razočarani vest da je u Hrvatskoj na snagu stupio novi Pravilnik o oslobađanju PDV.

ВЕЋЕ ЦАРИНЕ ПРАЗНЕ КЕСЕ  ПОТРОШАЧА: У Хрватској на снази нови правилник о ПДВ који штети пограничним општинама РС

Foto Novosti

Tako sada građani Hrvatske, koji žive u pograničnim delovima iz BiH mogu dnevno preneti robu vrednu do 300 kuna ili oko 80 maraka bez plaćanja carine. Ukoliko kupovina prelazi tu brojku onda se na nju dodaje još više od trećine raznih dažbina, kažu sagovornici "Novosti".

Ovo će biti veliki udar na trgovce iz svih sektora u Srpskoj, jer su Hrvati godinama najbolji kupci u pograničnim opštinam Srpske i kući nose pune kese namirnica. Samo u Gradiški postoji pet tržni centara uz granicu sa Hrvatskom. U Trebinju na stotine porodica živi od dolazaka Dubrovčana i njihove kupovine u gradu na Trebišnjici. Mnoge porodice Kostajnice i Kozarske Dubice žive od novca koji dolazi iz Hrvatske.

- Evo već godinu dana oseti se manjak kupaca iz Dubrovnika i Crne Gore, a to su inače naše najbolje mušterije. Sada čujemo da su promenjena pravila na granicima što će biti dodatni udar na naš posao pored korone. Ne znam tačno šta se i u kojim količinama se može prenositi ali komšije iz Hrvatske kada dođu na pijacu uglavnom kupuju sve naše prepoznatljive domaće proizvode - kaže Sava, koja na trebinjskoj tezgi drži samo domaće proizvode.

POTRAŽNjA Pijaca u Trebinju, Foto D. Curać

Ukoliko novim Pravilnikom bude smanjen broj kupaca iz Dubrovnika, udar će osetiti ne samo trgovci već i ugostitelji, smatraju u Udruženju za zaštitu potrošača "Oaza" iz Trebinja.

- Njihova kupovina u većim trgovačkim objektima obično je na veliko, trebinjska pijaca je u tom šopingu nezaobilazna, a restorani su takođe popunjeni. Smanjenje broja mušterija iz Dubrovnika bio bi veliki udarac za sve - ističe Nedeljka Ilijić, predsednica Udruženja "Oaza".

VREDNOST ROBE 200 MILIONA KM!

PREMA podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u poslednje dve godine strani državljani su kupili u BiH i izneli robe prema svojim zemljama u vrednosti od oko 200 miliona maraka!

STAV Vladimir Blagojević, Foto Capital.ba

Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice, kaže da se građani već raspituju oko uvođenja poreza za komšije i šta će to značiti za njih.

- Mnogo naših sugrađana živi od trgovine gde su im najbolje mušterije iz Hrvatske.

Ako komšije budu manje kupovale onda će se to odraziti i na njihovo poslovanje i manji priliv sredstava - smatra Janjetović.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je Hrvatska ograničavanjem dnevne potrošnje svojih građana koji idu u kupovinu u BiH štiti svoju privredu.

- Hrvatska, nažalost, želi tom merom da natera građane da u prodavnicu ne idu u susednu BiH i RS već da kupuju u svojim marketima i time pokušavaju da zaštite svoju privredu, a očigledno to će da osete i trgovci u RS i BiH - kaže Blagojević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega