OBLJUBILI MALOLETNICU, PA JOJ PRETILI UBISTVOM: Napokon stigla presuda pedofilima iz Lopara, jezivi zločin dobio epilog

O. Matavulj

22. 02. 2021. u 15:43

VRHOVNI sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Koju Nikolića (60) i Spasoja Vidakovića (46) iz Lopara na 20 godina zatvora zbog obljube maloletne devojčice.

ОБЉУБИЛИ МАЛОЛЕТНИЦУ, ПА ЈОЈ ПРЕТИЛИ УБИСТВОМ: Напокон стигла пресуда педофилима из Лопара, језиви злочин добио епилог

Ilustracija / Foto: Depositphotos

Nikolić je osuđen na deset i po, a Vidaković na devet i po godina. Obojica su oglašeni krivim za obljubu devojčice, koja je tada imala 13 godina i sedam meseci, te zbog upoznavanja deteta s pornografijom koju su joj prikazivali na mobilnim telefonima. Dela su počinjena u oktobru 2018. godine na dve različite lokacije.

- Sudsko veće je odbilo žalbu odbrane kao neosnovanu, dok se tužilaštvo nije ni žalilo. U potpunosti je potvrđena prvostepena presudu koju je izrekao Okružni sud u Bijeljini - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Suđenje u ovom predmetu je bilo zatvoreno za javnost. U prvostepenoj presudi se navodilo da su optuženi radi zadovoljenja polnih nagona iskoristili stanje nedovoljne duševne razvijenosti žrtve, odgojnu zapuštenost i teške socijalne i materijalne prilike porodice u kojoj živi, te veliku nerazmeru u životnoj dobi. Nikolić je od žrtve stariji čak 44 godine.

- Nakon izvršene obljube, žrtvu su zastrašivali i pretili da će je ubiti ako ona progovori šta se desilo - navodilo se u presudi.

Kroz kakav pakao je žrtva prošla svedoči psihijatrijsko veštačenje u kojem se navodilo da su dela optuženih ostavila posledice na psihičko zdravlje žrtve i njen duševni razvoj i odgoj zbog preživele seksualne traume. Kao žrtva seksualnog nasilja ona je zbog toga izdvojena iz sredine u kojoj je živela i radi zaštite, ali i odgoja smeštena u sigurnu kuću.

U izrečenu kaznu Nikoliću i Vidakoviću je uračunato vreme provedeno u pritvoru od 23. jula 2019. do 1. aprila 2020. godine. Odlukom Vrhovnog suda RS tada su obojica puštena na slobodu, ali je 15. aprila ta odluka poništena i vraćeni iza rešetaka. Njihovo puštanje na slobodu izazvalo je oštru reakciju šire društvene zajednice, a posebno meštana Lopara. Regovala su i brojna udruženja za zaštitu žena i dece od nasilja, kao i pojedinci na društvenim mrežama što se, između ostalog našlo i među dokazima tužilaštva.

Najveći revolt iskazivali su roditelji žrtve, koji su se dobro poznavali sa optuženim Nikolićem. Tokom prvostepenog postuka otac žrtve je čak pretio ubistvom Nikoliću, navodeći da ga "očima ne može gledati".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)