TREBA SNIMATI FILMOVE O STRADANJU SRBA: Milorad Dodik posle premijere “Dare iz Jasenovca” - patnja i bol jednog naroda ne smeju da se zaborave

S. M.

21. 02. 2021. u 20:35

ТРЕБА СНИМАТИ ФИЛМОВЕ О СТРАДАЊУ СРБА: Милорад Додик после премијере “Даре из Јасеновца” - патња и бол једног народа не смеју да се забораве

Foto RTRS

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je, posle premijere filma "Dara iz Jasenovca" na RTRS, da treba nastaviti sa snimanjem filmove u kojima će se prikazati stradanje srpskog naroda kroz istoriju.

-Mislim da ćemo to usvojiti, ne samo kao programski akt, već i program Vlade Republike Srpske, da se na pravi način odnosi prema srpskim žrtvama u NDH - rekao je Dodik.

Dodik je ocenio da treba snimiti film o stradanju Srba u Drakuliću, jer je tamo 2.600 ubijenih bez metka, te naglasio da je komunistički režim skrivao istinu, jer na tom malom spomeniku piše da su žrtve fašizma, bez imena i prezimena i narodnosti kojoj pripadaju.

On je naveo da treba snimiti i filmove o Garavicama, kod Bihaća, gde je ubijeno 12.000 Srba, pa o Brodu na Drini, gde je za dva dana ubijeno 6.000 Srba, Prebilovcima - hercegovačkom selu koje je nestalo u jamama.

Dodik je rekao da je film "Dara iz Jasenovca" izazvao snažne emocije.

- Snažne emocije i suze, i svi moji koji su gledali tako su reagovali. Trebalo je sat vremena da se dođe do daha i razumevanja. Jasenovac je kao tema prvi put obrađen na ovaj način. To je nešto što pokušavam poslednjih 15 godina da pokrenem - kaže srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu, Republici Srpskoj, Srbiji, režiseru, glumcima, pogotovo deci iz potkozarskih sela koja su maestralno odigrala svoje uloge i dala pečat čitavom filmu, naročito Biljani Čekić učenici iz Kozarske Dubice koja je glumila Daru.

Prema Dodikovim rečima, film "Dara iz Jasenovca" ostaće upamćen i prenosiće se sa generacija na generaciju.

- To i jeste bio cilj. Daće jedan pečat i na pravi način oslikati stradanje srpskog naroda. To je jedino mesto na svetu gde je postojao dečiji logor. Ona scena kada bacaju gas da potruju decu, nije mi dugo vremena dala da zaspim. Ukupno 500.000 ubijenih Srba ne može da stane u jedan film, ali patnja jednog naroda se vidi - naglasio je Dodik.

Dodik kaže da je i sam odrastao na pričama preživelih iz Jasenovca.

Foto: Arhiva Novosti

- Sav moj kraj stradao je u Jasenovcu. Najveća ličnost mog detinjstva je bio čovek koji je uspeo da se spase, zvao se Mirko Voruna. Maljem su ga tukli u glavu, ali imao je sreće da nije bilo smrtonosno. Bacili su ga u Savu, uspeo je da preživi, dopliva na drugu stranu. Ja sam odrastao na njegovim pričama - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je priča o Jasenovcu skrivana od Titovog režima i da su oni veći zločinci i sučesnici o zločinu nego što se moglo pretpostaviti.

Foto: Arhiva Novosti

-Poznata je priča o Diani Budisavljević, koja je spasila 10.000 dece sa Kozare, a onda su komunisti oduzeli tu dokumentaciju, jer im nije odgovorala istina o Jasenovcu. Pola miliona ubijenih Srba nije bilo dovoljno da s pijetetom se odnosi prema žrtvama, čak ni komemoracije u samom Jasenovcu nije bilo prvih 25 godina posle rata - kaže Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)