OD SREBRENICE BI HTELI DA NAPRAVE "SLUČAJ MOSTAR": U Sarajevu Bošnjaci osmislili plan da se obezvrede rezultati ponovljenih izbora

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 02. 2021. u 08:12

BOŠNjAČKE stranke sa sedištem u Sarajevu, a okupljene u koaliciju "Moja adresa: Srebrenica" najavile su bojkot ponovljenih izbore u Srebrenici koji će biti održani u nedelju 21. februara.

ОД СРЕБРЕНИЦЕ БИ ХТЕЛИ ДА НАПРАВЕ СЛУЧАЈ МОСТАР: У Сарајеву Бошњаци осмислили план да се обезвреде резултати поновљених избора

Foto "Novosti"

Cilj bojkota bošnjačkih stranka je da se ospore rezultati izbora i sigurna pobeda Mladena Grujičića, kandidata SNSD i svih srpskih stranaka za načelnika. Kako saznajemo iz diplomatskih krugova, u Sarajevu je napisana i apelacija Ustavnom sudu BiH, koja će biti upućena ove sedmice a gde se traži osporavanje održavanja izbora u Srebrenici.

Bošnjačke stranke u čitavu priču žele da uvuku CIK BiH, koju optužuju da je nezakonito organizovala novi krug izbora jer nisu dopustili glasanje iz inostranstva na ponovljenim izborima.

- Cilj je da od Srebrenice naprave "slučaj Mostar" i da se "zakuje" izbor rukovodstva.

Mladen Grujičić, Foto SNSD

Sarajevo želi da u izborni proces u Srebrenici uvuče visokog predstavnik u BiH, a pod plaštom majorizacije Bošnjaka. Sarajevo cilja da buduće rukovodstvo Srebrenice bude nametnuto od strane OHR ili pak da nema izabrano rukovodstvo i tako postane kao Mostar koji 12 godina nije imao lokalne izbore - tvrde izvori "Novosti".

Ćamil Duraković, bivši gradonačelnik Srebrenice i član koalicije "Moja adresa:

Srebrenica", kaže da će stranke okupljene oko te koalicije bojkotovati izbore i pozivaju sve Bošnjake i, kako kaže, dobronamerne građane Srebrenice kojima je stalo do zakona da u nedelju 21. februara ne idu na izbore. On je potvrdio da će partije koje podržavaju bošnjačkog kandidata Aliju Tabakovića pravdu tražiti pred Ustavnim sudom BiH.

- Ovo nije politička priča, već moralna i pravna, koju potkrepljujemo dokazima. Apelacija za zaštitu biračkih prava biće upućena Ustavnom sudu BiH ove sedmice. Ako Ustavni sud odbaci apelaciju onda idemo do Strazbura - kaže Duraković.

IZBORI PO PLANU

PREDSEDNIK CIK BiH Željko Bakalar ocenio je da je bojkot izbora "političko pitanje" i da CIK nastavlja pripreme za izbore.

- Svi overeni politički subjekti, koji su učestvovali na izborima 15. novembra, biće na glasačkim listićima i na ponovljenim izborima. Izbori će, kako je i predviđeno, biti održani na 26 redovnih i dva biračka mesta za glasanje u odsustvu - kazao je Bakalar.

On kaže da je nezakonita odluka CIK BiH da na ponovljenim izborima ne dopusti glasanje iz inostranstva i da je ovim činom uskraćeno pravo građanima Srebrenice da glasaju na izborima.

Ćamil Duraković, Foto AVAZ

Iz CIK BiH kažu da ni u jednom slučaju gde se ponavljaju izbori u BiH nije bilo dopušteno da se glasa iz inostranstva i da je sve oko organizacije novih izbora u Srebrenici urađeno po zakonu. Što se tiče biračkih odbora, iz CIK kažu da su spremni rezervni članovi ukoliko stranke koje čine koaliciju "Moja adresa: Srebrenica" ne budu dozvolile nadgledanje biračkih mesta.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže da će se na izborima u nedelju potvrditi rezultati iz novembra i pobeda Mladen Grujičića za mesto načelnika.

- Kada se bojkotuju izbori, to rade oni koji su svesni da ih ne mogu dobiti i kroz bojkot traže alibi za poraz. Oni koji žive u Sarajevu i Tuzli, a žive od Srebrenice, sada su uzeli za pravo da miniraju izbore. Očigledno Sarajevu smeta što su i Bošnjaci glasali za Grujičića - kaže Kovačević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna