BLOKIRANO 126 MILIONA OD PUTARINA: Federacija BiH ne prihvata raspodelu sredstava od naplate saobraćajne infrastrukture

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 01. 2021. u 07:13

POLITIČKO Sarajevo i Federacija BiH odlučni su da i dalje blokiraju raspodelu blizu 126 miliona maraka, koji se nalaze na računu UIO BiH u Centralnoj banci BiH.

БЛОКИРАНО 126 МИЛИОНА ОД ПУТАРИНА: Федерација БиХ не прихвата расподелу средстава од наплате саобраћајне инфраструктуре

Foto Novosti

Novac je prikupljen od prihoda putarina, a trebalo je već da bude podeljen i to prema ranijoj raspodeli - 59 odsto FBiH, RS 39 odsto i Brčko distriktu dva odsto.

Problem je nastao jer bošnjački političari traže da Federaciji BiH pripadne više od sadašnjih 59 odsto. Iako je u nekoliko navrata dogovor između političkog vrha RS i FBiH o raspodeli novca bio blizu, do njega nije došlo.

Tako se sada ovaj problem vuče od 2018. godine i ne nazire se kraj, a novac je realno potreban svima u BiH, kako bi se investirao u izgradnju putne infrastrukture, kažu sagovornici "Novosti".

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savetu ministara BiH, kaže da je generalno veliki problem sa raspodelom sredstava koja se prikupljaju na nivou BiH i dalje dele entitetima i Brčko distriktu.

- Pre svega, mora se postići politički dogovor tri strane u BiH i da se raspodele sredstva.

Vrlo teško je uticati na Sarajevo da se postigne dogovor oko raspodele sredstava prikupljenih od putarina.

Svi žele da izvuku što više sredstava za sebe, a opet činjenica je da je manjak novca i u RS i FBiH i Brčko distriktu. Očigledno zasada nema koncenzusa o raspodeli i novac ostaje na računu - kaže Mitrović.

RASPODELA SREDSTAVA

U UPRAVI za indirektno oporezivanje (UIO) BiH će onog trenutka kada Upravni odbor UIO BiH donese odluku ili konačni akt o raspodeli prihoda od putarina ili posebnu odluku ta sredstva i raspodeliti. Dok se ne postigne dogovor novac ostaje na računu, koji praktično iz dana u dan raste - pojašnjava Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Zora Vidović, ministarka finansija RS, kaže da su očekivanja u RS bila da će ovaj problem biti rešen nakon poslednjih razgovora u novembru prošle godine.

Problem Vojin Mitrović

Foto "Glas srpske"

- Srpska od novembra čeka da dobije 49 miliona maraka prihoda od putarine, od ukupno 125,89 koliko se nalazi na posebnom podračunu UIO BiH u Centralnoj banci. Tim novcem bi se mnogo toga moglo uraditi, ali odluka federalnog ministra finansija i stručnjaka sa nivoa BiH, da ne podrže predlog iz Srpske o raspodeli sredstava prema važećim koeficijentima - 59 odsto FBiH, 39 RS, dva odsto Brčko distriktu, još jedan je dokaz da se u BiH glasa i protiv onog što svima donosi korist - kaže ministarka Vidović.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pojašnjavaju da je Upravni odbor UIO još u februaru 2018. godine doneo odluku o privremenoj raspodeli prihoda od svih putarina, a tri godine posle, konačne metodologije nema - osim zarobljenih 125,89 miliona maraka na računu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna