NA PLANINI OZREN KOD DOBOJA: Medvedica Maša dobila družbenicu, Novu godinu dočekala sa LJubicom (FOTO+ VIDEO)

LJ. ĐURIĆ

03. 01. 2021. u 18:00

MEDVEDICA kojoj su prošlog proleća kod Doboja krivolovci odstrelili majku, a koja je posle priče u „Večernjim novostima” postala poznata široj javnosti, novogodišnju noć ipak nije provela sama.

НА ПЛАНИНИ ОЗРЕН КОД ДОБОЈА: Медведица Маша добила дружбеницу, Нову годину дочекала са Љубицом (ФОТО+ ВИДЕО)

Foto: LJ. Đ.

Društvo joj je pravila družbenica LJubica.

- Maša uskoro puni dve godine, a pre par meseci dobila je društvo, meče kojoj smo dali ime LJubica. Prijatelj Slaven Ristić iz Bijeljine me zamolio da je primimo, nađena je napuštena negde kod Drvara i ostala je kod nas – kaže nam Petar Tubić, koji na ozrenskom planinskom prevoju Okolišta u Donjoj Paklenici gazduje bazom paraglajdera “Paragost”, 17 kilometara udaljene od Doboja.

NJih dve su, kaže Tubić, “detinjaste” i svojim ponašanjem najviše uveseljavaju mališane koji je posećuju sa svojim roditeljima i u ove zimske dane. Dok se LJubica tek navikava na raznovrsniju ishranu, jer je dosadašnja bazirana na voću, Maša dnevno popije desetak litara mleka, pojede pola tegle meda, kutiju keksa i raznog povrća i voća.

-Trčkaraju po zaleđenom jezeru Krčmarica, greju se uz dimnjak i uz peć, penju uz drveće, igraju sa psima, a iako mogu da odu u šumu ne udaljavaju se previše iz baze – priča nam nam predsednik Praglajding kluba, kada smo ponovo na početku ove godine došli u posetu na planini Ozren, koji je zbog velike nadmosrek visine pod snegom.

Foto: LJ. Đ.

Maša sa novogodišnjim poklonom

Za naš list kaže da mu je dalje ideja da im uredi stanište, jer medvedice brzo rastu i već na proleće će se menjati uslovi njihovog življenja i potrebe. Posebno starije, jer Maša već deluje kao pravi medved. Tubić nam veli da je svestan da su životinje ove vrste nepredvidive, ali za sada nema problema sa njima i da, čim steknu poverenje i procene da im ne preti opasnost od onih koji im se približe, postaju druželjubljive.

U Republici Srpskoj nema azila za medvede, niti im je planina Ozren stanište, pa postji bojazan da bi puštanjem u šumu medvedice postale plen nesavesnih lovaca, odnosno krivolovaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)