DOSTAVITE INFORMACIJE DA JE IKONA VAŠA KULTURNA BAŠTINA: Iz Dodikovog kabineta pisali ambasadi Ukrajine u BiH

S. M.

23. 12. 2020. u 23:27

ДОСТАВИТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ДА ЈЕ ИКОНА ВАША КУЛТУРНА БАШТИНА: Из Додиковог кабинета писали амбасади Украјине у БиХ

Foto SRNA

IZ kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pisali su Ambasadi Ukrajine u BiH da navedu relevantne informacije u vezi s predmetnom ikonom.

U noti su zatražili od Ambasade Ukrajine u BiH da pojasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština ove zemlje. Da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima i da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala ukoliko ih poseduje.

– Po saznanjima Kabineta, predmetna ikona se ne nalazi niti na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog, ili otuđenog kulturnog blaga niti jedne zemlje. U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajući u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona deo ukrajinske kulturne baštine, molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH dostavi što je pre moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom.

Kabonet očekuje dae:

– Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona deo "ukrajinske kulturne baštine", kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile.

– Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu "internet-resursa" i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza.

– Ukoliko Ambasada Ukrajine poseduje dokaze da je reč o ikoni koja je deo ukrajinske kulturne, verske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otuđena, od koga, kada i gde, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje.

- Molimo Ministarstvo spoljnih poslova BiH da nakon što Ambasadi Ukrajine u Sarajevu dostavi notu sa gore pomenutim sadržajem, kopiju iste dostavi i Kabinetu predsedavajućeg i srpskog člana Predsedništva BiH – stoji u noti Kabineta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)